Presedintele Traian Basescu a anuntat aseara, dupa discutiile cu reprezentantii partidelor politice, ca Romania isi mentine pozitia si nu va recunoaste independenta provinciei Kosovo, desi SUA au recunoscut oficial Kosovo ca stat suveran si independent, iar majoritatea tarilor membre UE se pregatesc sa faca acelasi lucru
Seful statului a sustinut o declaratie de presa la Cotroceni in care a enumerat motivele pentru care Romania nu recunoaste independenta Kosovo. Acordarea de drepturi colective minoritatilor, nerespectarea integritatii teritoriale a Serbiei, a principiului inviolabilitatii frontierelor si a suveranitatii Serbiei, precum si faptul ca nu a existat o rezolutie a Consiliului de Securitate ONU, care sa reglementeze declaratia de independenta facuta la Pristina, sunt motivele enumerate de Traian Basescu. De asemenea, Jurnalul National adauga ca seful statului a reclamat si ca sarbii si albanezii nu au ajuns la o solutie comuna, prin negocieri directe.


In plus, Traian Basescu a declarat ca orice comparatie cu Romania este lipsita de fundament, deoarece minoritatatea maghiara din Romania, care este reprezentata in administratia locala si centrala si beneficiaza de uzul limbii materne in scoli si in justitie, nu se poate compara cu situatia albanezilor din Kosovo, care au fost atacati cu tancurile. Dupa cum arata Ziua, liderul UDMR Marko Bela a insistat ieri ca Romania trebuie sa recunoasca intr-un timp cat mai scurt independenta Kosovo, sustinand ca o impotrivire a statului roman in acest caz "poate fi numai temporara". Marko Bela s-a folosit de acest context pentru a acuza politicienii de la Bucuresti ca s-au dezis de angajamentele mai vechi ce vizau promovarea drepturilor minoritatii maghiare. Udemeristul a sustinut necesitatea instituirii, la nivelul Uniunii Europene, a unor reglementari in privinta drepturilor minoritatilor. "Mergem mai departe. Care e problema?", a raspuns el, intrebat daca nu are de gand sa se retraga de la guvernare in conditiile in care PNL are un punct de vedere opus Uniunii in ceea ce priveste independenta Kosovo. "Nu vom pleca din Romania din acest motiv", a adaugat liderul UDMR.

Potrivit lui Basescu, chiar daca tara noastra se afla intr-o alianta, acest lucru nu inseamna ca Romania nu poate avea pareri diferite de cele ale partenerilor sai. „Romania nu va fi afectata sub nicio forma de evenimentele din Serbia", a declarat presedintele citat de Adevarul, precizand ca suntem tara membra NATO si UE, situatie care garanteaza integritatea statului roman si siguranta cetatenilor. Presedintele Traian Basescu a precizat ca toate partidele romanesti au fost de acord cu situatia din Kosovo si nu poate constitui un precedent nu numai pentru Romania, dar si pentru Europa.

Departamentul de stat american a recunoscut oficial Kosovo ca stat suveran si independent, a anuntat aseara secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice. „Felicitam poporul din Kosovo cu aceasta ocazie istorica“, a adaugat seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice, in cadrul unui comunicat dat publicitatii la Washington. Dupa cum mentioneaza EVZ, presedintele american, George W. Bush, declarase inca de ieri dimineata ca „poporul din Kosovo“ este independent, insa nu a recunoscut formal independenta provinciei sarbe. „Vom urmari sa vedem cum se desfasoara evenimentele. Kosovarii sunt acum independenti. Este ceva ce eu si guvernul meu am sprijinit“, a spus Bush intr-un interviu acordat in Arusha, Tanzania.

Ministrii de Externe ai UE, reuniti luni la Bruxelles, au incercat sa gaseasca o formulare minimala si cit mai neutra a declaratiei comune privind independenta Kosovo, ca sa impace sustinerea acordata acesteia de statele mari (Franta, Germania, Marea Britanie, Italia) si opozitia celor care sint ingrijorate de eventuale pretentii secesioniste ale propriilor minoritati sau ale celor din teritoriile din jur (Grecia, Spania, Romania, Bulgaria, Cipru si Slovacia). Conform Cotidianul, declaratia urma sa ia nota de actul unilateral kosovar, sa exprime sustinerea pentru misiunea UE in fosta provincie sirba si sa sublinieze perspectivele europene atit ale Serbiei, cit si ale Kosovo. Dezbaterea a fost dificila si de durata, intrucit Cipru si Spania au continuat sa se opuna includerii in text a referirii la viitorul european, care ar fi fost o recunoastere implicita a noului stat. Numai Bulgaria, desi a avertizat ca precedentul risca sa destabilizeze intregul spatiu balcanic, s-a aratat dispusa la concesii. Atit Germania, prin vocea cancelarului Angela Merkel, cit si tari precum Polonia si Portugalia au facut apel la unitate, subliniind ca prioritatea este ca UE sa-si demonstreze coeziunea in aceasta chestiune si sa nu se arate divizata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.