Liderul Uniunii Civice Maghiare (UCM) din zona Sfantu-Gheorghe, Gazda Zoltan, considera ca proclamarea independenei provinciei Kosovo ar reprezenta un mesaj in vederea obinerii autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc

Conducerea UCM s-ar putea intalni duminica pentru a discuta pasii urmatori. La summitul UE-Rusia, de la Lisabona, Vladimir Putin aducea in discutie "problema Transilvaniei"

"Proclamarea acestei independente are un mesaj si pentru noi. Daca lumea accepta si sprijina tendinta de independenta, atunci solicitarea noastra de autonomie, care difera total de independenta, este de sprijin si din partea statelor UE", a declarat Gazda Zoltan, duminica, pentru NewsIn.Potrivit acestuia, conducerea UCM din zona Sfantu-Gheorghe se va intalni, duminica seara, pentru a stabili ce pasi vor face in continuare. Ideea lui Gazda, care va fi propusa in cadrul intalnirii, este ca, simbolic, sa felicite independenta Kosovo si sa atraga atentia asupra solicitarii lor de autonomie prin aprinderea unor lumanari la ferestre, in apartamente.Gazda Zoltan a mentionat , dupa cum arata Ziua, ca proclamarea independentei Kosovo nu va face mult mai usoara lupta in procesul de obtinere a autonomiei teritoriale pentru Tinutul Secuiesc, dar aceasta trebuie continuata in mod optimist.

Liderii Consiliului National Secuiesc (CNS) au declarat, sambata, la Targu-Mures ca proclamarea independentei provinciei Kosovo ar trebui sa reprezinte un precedent care sa grabeasca obtinerea autonomiei asa-numitului Tinut Secuiesc. Ei au subliniat insa ca CNS nu militeaza pentru ruperea acestei regiuni de Romania si ca spera ca in Parlamentul de la Bucuresti secuilor sa li se acorde dreptul la autodeterminare prin intermediul unei legi organice, arata Romania Libera. Problemele autonomiei in acest tinut al Ardealului dureaza de peste cinci secole. "Sibiul, Capitala Culturala a Europei, este o dovada ca sasii au reusit sa obtina autonomia", a declarat secretarul Biroului Permanent al CNS, Arpad Andrassy, care a mai adaugat ca "in Kosovo exista o minoritate sarba ale carei probleme trebuie rezolvate cu ocazia declararii independentei" si ca "in acest sens Kosovo ar putea fi un precedent care sa accelereze rezolvarea problemei Tinutului Secuiesc". Arpad Andrassy a mai spus ca secuii sunt dispusi sa mai astepte pentru obtinerea autonomiei, dar in nici un caz nu vor sa renunte la acest deziderat.

Intr-un comunicat semnat de presedintele UDMR, Marko Bela, se precizeaza ca Uniunea Democrata Maghiara din Romania considera ca tarile lumii trebuie sa recunoasca noul stat nascut in acest fel. Nici tara noastra, Romania, nu trebuie sa amane recunoasterea Kosovo [...] Salutam participarea activa a Uniunii Europene in cautarea de solutii pentru Kosovo si consideram ca statele Europei au creat, in acest sens, un precedent, deoarece de acum inainte ele nu se mai pot deroba nici de reglementarea altor probleme etnice nesolutionate., anunta Realitatea.

In ajunul declararii independentei provinciei Kosovo, deputatul UDMR Arpad Antal, care, impreuna cu colegul sau, eurodeputatul UDMR Csaba Sogor, a plecat in Kosovo ca sa participe la ceremoniile de declarare a independentei, a lansat un apel partidelor politice maghiare din Ardeal si organizatiilor reprezentative ale societatii civile pentru actiuni comune in favoarea autonomiei, scrie presa de limba maghiara din Romania. Arpad Antal, citat de Gandul, spune ca „cea mai mare provocare pentru maghiarimea din Ardeal este de a profita de situatia creata prin declararea independentei provinciei Kosovo”.

Peste 30 de membri ai mai multor organizatii maghiare au salutat, duminica seara, in cadrul unei actiuni de tip flashmob (actiune de scurta durata in cadrul careia un grup de persoane se aduna intr-un loc prestabilit, isi exprima un punct de vedere fata de un eveniment social sau politic, dupa care se disperseaza rapid - n.r.) , desfasurata Cluj Napoca, proclamarea independentei provinciei sarbe Kosovo. Potrivit Gandul, participantii la actiune au purtat afise si pancarte pe care scria "Traiasca Kosovo!", "Felicitari Kosovo!", " Traiasca Kosovo independent!", dar si "Autonomie pentru secui!" si " Autonomie pentru noi!".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.