Firma patronilor de la Golden Blitz, Euroconstruct, a primit suplimente de un milion de euro pentru troienele lasate pe strazile Bucurestilor

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a suplimentat, prin incredintari directe, in lunile decembrie si ianuarie, sumele acordate initial pentru deszapezire, catre firmele care au castigat licitatia initiala din noiembrie 2007. In functie de sumele suplimentate, zona cea mai "calamitata" de ninsorile din iarna 2007 - 2008 pare a fi cea administrata de Directia Regionala Drumuri si Poduri Bucuresti (DRDP Bucuresti).

Contractele de "achizitii ulterioare" sau "servicii suplimentare" acordate de Regionala Bucuresti prin negociere directa, fara anunt de participare, firmelor care au castigat licitatia initiala pentru deszapezire au insumat cel putin 5,3 milioane RON, fara TVA. Cel mai consistent "supliment" a revenit firmei patronilor de la Golden Blitz, Euroconstruct Trading '98, care a primit, succesiv, patru contracte ulterioare licitatiei, in valoare totala de 2,6 milioane RON, fara TVA. Suplimentarile au fost facute in ciuda faptului ca reprezentantii Regionalei Bucuresti sustin ca, nici in aceasta iarna, societatile care
s-au ocupat cu deszapezirea nu-si vor primi mai mult de 60 - 70 %din banii alocati in contractele initiale.

Iarna aduce, in mod constant, sume considerabile in contul firmelor "abonate" la deszapezire, indiferent daca ninge sau nu. Paradoxal, afacerea cu deszapezirea incepe sa devina din ce in ce mai profitabila cu cat ninsorile se raresc. Aceasta pentru ca banii intra in conturi, indiferent daca utilajele nu intervin in teren. Pe de alta parte, autoritatile gestioneaza din ce in ce mai ineficient, insa pe bani mai multi, o iarna normala din punct de vedere meteorologic, cum a fost cea din 2007-2008.

Reprezentantii Regionalei Bucuresti sustin ca ninsorile care au afectat drumurile nationale pe care le au in administrare au fost atat de abundente, incat au fost nevoiti sa apeleze de urgenta la firmele care le-au inchiriat initial utilajele de deszapezire, ca sa mobilizeze mai multe autovehicule in teren. Astfel, la suma initiala de circa 100 milioane RON alocata deszapezirii pe Regionala Bucuresti, s-au mai adaugat alte cateva milioane. Evident, toate contractele de achizitii ulterioare, acordate prin negociere directa, fara anunt de participare, au ca justificare "situatii de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta cu conditiile stricte prevazute in directiva".
Regina Euroconstruct

Potrivit anunturilor de atribuire preluate si publicate de site-ul dgMarket, specializat in anunturi de licitatii si achizitii publice, Euroconstruct Trading '98 a primit, in total, patru contracte suplimentare, cu o valoare insumata de 2,6 milioane RON. Astfel, in 27 decembrie 2007, firma patronata de apropiatii Palatului Cotroceni, Sorin Vulpescu si Dan Besciu, a primit 1,42 milioane RON pentru "inchiriere autoutilaje deszapezire - SDN Bucuresti Nord", si 1,089 milioane RON pentru "inchiriere autoutilaje deszapezire - Pachet 6 SDN Targoviste", ambele prin negociere fara anunt de participare. Interesant este ca, in anunturile preluate de dgMarket, denumirile contractelor sunt "Aparate de laborator", titulatura care nu are nici o legatura cu serviciile de deszapezire.

Pe 18 ianuarie, Euroconstruct a mai primit doua contracte similare: primul, in valoare de 34.650 RON, de aceasta data trecut sub denumirea de "Soft industrial de automatizare - 1 buc", iar cel de-al doilea, in valoare de 56.925 RON, trecut in anuntul de atribuire sub denumirea de "Reparatii generale si de renovare la gradinita Facaieni, jud. Ialomita". Contracte de achizitii ulterioare similare au primit, in ianuarie 2008, si firmele Gecor (1,023 milioane RON, respectiv 59.400 RON - pentru deszapezire in zona SDN Bucuresti Sud), Argecom (1,11 milioane RON si 141.000 RON - pe raza SDN Pitesti) si Tel Drum (391.000 RON - pe raza SDN Alexandria). Anunturile de atribuire figureaza pe site-ul dgMarket cu aceleasi denumiri bizare: "Microspectometru RAMAN confocal - sistem cu doua lasere, doua retele, doua match filtre, microscop cofocal", "Servicii de elaborare bilant electroenergetic pentru CHE Strejesti" sau "Proiectare pentru reabilitare "Amfiteatru boli infectioase", str. Iuliu Maniu nr. 23".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.