Miron Cozma va afla pe 22 februarie daca judecatorii considera ca o zi de inchisoare din cele 178 pe care “Luceafarul Huilei” considera ca le-a facut in mod abuziv merita despagubiri in valoare de 22.000 de euro fiecare.

Cozma a declarat ca presedintele Iliescu a revocat decretul sau de gratiere in urma unor amenintari cu inchisoarea pe care le-ar fi primit de la politicieni români. Anterior apelului, judecatorii au “evaluat” perioada scursa de la revocarea decretului de gratiere pâna la eliberarea sa efectiva la 10.000 de euro, respingând cererea lui Miron Cozma, care solicita in total 4.000.000 de euro.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti urmeaza sa se pronunte pe 22 februarie cu privire la legitimitatea pretentiilor lui Miron Cozma, care a cerut instantei despagubiri in valoare de 4.000.000 euro pentru cele 178 de zile de inchisoare facute dupa revocarea presedintelui Ion Iliescu a decretului de gratiere dat in favoarea fostului lider al minerilor. La iesirea din instanta, Miron Cozma s-a lansat intr-o serie de afirmatii belicoase, sustinand ca presa si politicienii ar trebui sa-i ceara scuze, in mod publ
ic, pentru prejudiciul adus imaginii lui. „Dumneavoastra ar trebui sa-mi cereti mie scuze, pentru ca ani de zile ati scris despre mine numai tâmpenii si ineptii. Dumneavoastra, presa, si politicienii, pentru ca ati dus la degradarea acestei tari. Eu n-am de ce sa-mi cer scuze“, a mai declarat Cozma. Fostul lider al minerilor si-a declinat orice responsabilitate in legatura cu evenimentele care i-au adus o condamnare de 10 ani de inchisoare: „Nu sunt responsabil pentru ce-au facut minerii dar, mai mult, nu sunt de acord cu cei care i-au provocat“. Totodata, Miron Cozma a declarat ca cea mai mare multumire a sa este aceea ca s-a “recunoscut ca a facut inchisoare nevinovat”.

«Sursele» lui Cozma, la Bruxelles

“Luceafarul” a tinut sa dea aceasta interpretare originala disputei juridice prilejuita strict de stabilirea cuantumului despagubirilor pe care le solicita in urma indeciziei fostului presedinte Ion Iliescu. El a mai spus ca aceia care ar trebui sa plateasca despagubirile sunt oamenii care l-au bagat in inchisoare, cei care l-au condamnat, cum ar fi Ion Iliescu. Intrebat de ziaristi cu privire la motivul pentru care crede ca Ion Iliescu a procedat la revocarea decretului de gratiere pe care tot el il semnase, Cozma a afirmat ca acest lucru s-a facut in urma presiunilor unor oameni politici cu importante functii in stat. „Am informatii de la Bruxelles la ordinele cui s-au facut presiuni. Am auzit ca Iliescu ar fi fost amenintat cu inchisoarea ca sa semneze revocarea. Mai mult nu spun, toate la timpul lor“, a mai conchis, misterios, Miron Cozma.La termenul de ieri, unde Miron Cozma a venit insotit de iubita sa, a mai declarat presei ca Organizatia Natiunilor Unite ar fi solicitat Executivului reanchetarea tuturor dosarelor lui. Cozma a profitat de ocazie pentru a trasa cateva sarcini si Consiliului Superior al Magistraturii: „Normal ar fi ca Guvernul sa inainteze Consiliului Superior al Magistraturii o solicitare de verificare a modului in care am fost anchetat. Daca CSM nu va face ceva, ii voi da in judecata pe cei responsabili. Iliescu este responsabil, probabil il voi da si pe el in judecata“, a spus Cozma. Ultima afirmatie a lui Cozma a lasau auditoriul nedumerit, el spunand ca a luptat pentru intrarea României in Uniunea Europeana, nu pentru interdictia de a iesi din Petrosani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.