Solicitarea avizului CSAT sau al CSM pentru actele normative emise de Guvern ramne la latitudinea initiatorului actului normativ, a decis in ultima sa sedinta Executivul, n urma observatiilor primite de la CSM si a sesizarii Curtii Constitutionale de catre seful statului pe marginea unor acte normative.
Guvernul a aprobat acum doua zile o hotarâre care modifica si completeaza regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea si avizarea actelor normative sau a documentelor de politici publice, în vederea adoptarii sau aprobarii lor de catre Executiv. Potrivit hotarârii adoptate de Guvern, initiatorul unui act normativ apreciaza daca este nevoie si de avizul unor institutii precum Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Consiliul Economic si Social (CES), Consiliul Concurentei sau Curtea de Conturi. „Acest lucru a fost necesar pentru ca, în practica, aprecierea situatiilor în care este necesar avizul uneia dintre institutiile mentionate poate fi realizata în cele mai bune conditii doar de initiatorul actului, care îsi manifesta competenta profesionala într-un anumit domeniu“, se argumenteaza în comunicatul remis de Guvern. Astfel, explica Executivul, faza de avizare a actelor normative va avea doua etape: avizarea interministeriala si avizarea de catre CSAT, CSM, Consiliul Concurentei, Curtea de Conturi sau CES, la solicitarea initiatorului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.