Dupa 12 ani de cand nu a mai aparut la un talk-show, mai exact din 1996, ieri seara fostul lider al minerilor Miron Cozma a participat la un interviu in exclusivitate realizat de postul Realitatea tv
Pe parcursul celor 75 de minute, Cozma a adordat mai multe teme, povestind mai intai de toate despre conditiile dure de detentie la care a fost supus. “Daca puneai mana pe pereti, puteai lua tot felul de micoze. S-a incercat suprimarea mea, apoi s-a vazut ca pot fi folosit. Am fost in camera de la unu pana la 25. Nu aveam curent electric, era un mascat care statea mereu la usa, intre paturi nu aveam nici macar un metru distanta. Eram detinutul care speria pe toata lumea”. Referitor la gestul sau de a merge in Valea Jiului, fostul lider al minerilor a tinut sa precizeze ca gestul sau nu a fost in nici un caz unul politic, ci dimpotriva unul umanitar, precizeaza Jurnalul National. Mai mult, acesta a povestit ca a gasit o Valea Jiului total diferita fata de cea pe care o cunostea, cu o atmosfera sumbra si deceptionata. “Gestul pe care l-am facut eu acolo a fost unul umanitar, si nu unul politic. Inca nu am partid. Da, am intentia de a candida la presedintie dupa ce expira termenul interdictiilor impuse de instanta”. Cozma a refuzat sa dea mai multe detalii despre propriul partid, spunand doar “Toate la timpul lor!”


Miron Cozma l-a numit pe Ion Iliescu "nomenclaturist, comunist" si a spus ca ii reproseaza ca e nomenclaturist si ca "ne-a furat Revolutia". "Iliescu a incercat sa ma gratieze si pe fiecare cerere am semnat ca nu sunt vinovat. Ceream clementa celui care a produs evenimentele".

"In 1991 domnul Constantinescu era alaturi de mineri. Domnul Coposu a fost unul dintre cei mai mari politicieni ai Romaniei. In acel an am vorbit de la tribuna Congresului PNT", a mai povestit Miron Cozma.

"Presedintele Constantinescu este vinovat pentru declansarea evenimentelor din 1999 pentru a demonstra comunitatii internationale ca in Romania sunt convulsii sociale grave si nu sunt bani pentru bugetul din 1999", a spus Miron Cozma despre implicarea lui Emil Constantinescu in evenimentele din 1999. La finalul interviului acordat postului Realitatea, Miron Cozma a declarat ca si actualul presedinte, Traian Basescu, este implicat in mineriadele din 1990 si 1991 pentru ca a avizat deplasarea minerilor la Bucuresti cu trenul. "Parerea noastra este ca nu au fost mineriade, mineriadele sunt in conceptia presei. Noi am facut niste actiuni sindicale, legale", a mai spus fostul lider al minerilor.

Tot la acest interviu, fostul lider al ortacilor a adus in discutie si momentul spargerii sediul Ligii Studentilor, precizand ca minerii nu au luat parte la violentele din Piata Universitatii.

"In permanenta apar pe stiri imagini cu minerii care bat un civil. Imaginile alea sunt penibile. Ati cazut in plasa lui Iliescu. Colonelul Nicolae Ion de la SRI a spart casa lui Ratiu si sediul Ligii Studentilor de la Facultatea de Drept. Declaratia presedintelui Curtii de Casatie si Justitie a spus ca armata a spart Casa Studentilor. Eu eram cu minerii la Sala Polivalenta, m-am dus personal acolo. Am intrebat cine erau, mi-au spus ca sunt mineri de la Paroseni, am intrebat cine e director la Paroseni si au ridicat din umeri", a povestit Miron Cozma, citat de Ziare.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.