Analistul politic si scriitorul Ion Cristoiu poate ramane fara casa daca nu plateste in 10 zile daune morale de 300 de milioane de lei Aliantei Civice, Christian Mititelu
Prin decizia definitiva a Curtii de Apel Bucuresti, Ion Cristoiu devine jurnalistul care in urma unor procese a platit cel mai mult pentru ceea ce a scris.

Jurnalul National publica declaratia lui Cristoiu in care explica exact de unde a pornit conflictul cu Christian Mititelul. " In ziarul Azi de la 17 martie 2000 am publicat un editorial intitulat "Laturi electorale" in care consideram ca afacerea "Firul rosu" e o diversiune in cadrul campaniei electorale, deoarece varful de lance al acestei diversiuni era sectia romana de la BBC, condusa de Christian Mititelu. In acel editorial scriam ca Mititelu a fost denuntat de Sorin Rosca Stanescu ca fiind securist. Dl Mititelu m-a dat in judecata pe civil, pentru paguba morala. Procesul nu a mers pe calomnie. Degeaba a venit in instanta S.R. Stanescu, unde a recunoscut ca asa a scris. Dar nu conta adevarul. Conta ca am produs o paguba de imagine. Au venit colegi de-ai dlui Mititelu, care au depus in instanta marturii ca acesta sufera pe holuri de pe urma editorialului meu. Procesul a durat sapte ani. A fost pe fond, la apel, la Curtea Suprema de Justitie, care l-a trimis la Curtea de Apel Bucuresti si Curtea de Apel m-a condamnat la 28.650 RON daune morale la 2 mai 2007. Azi (n.r. – ieri) am primit o notificare de executare silita. Am, incepand de astazi (n.r. – ieri), zece zile sa comunic in scris daca platesc acesti bani sau mi se ia casa. Suma stabilita de instanta este actualizata cu indicele inflatiei. Culmea e ca Adamesteanu a suferit moral de 450 de milioane de lei vechi, iar Christian Mititelu de 300. Initial, Mititelu a cerut mai mult, nu mai tin minte cat."
Desi Mititelu a cerut despagubiri de peste un miliard de lei vechi, instanta a apreciat ca cel despre care s-a scris in ziar a suferit mai putin, arata Antena 3. Cristoiu sustine ca acest proces este o copie la indigo dupa un altul, pierdut in urma cu mai mult timp. „Probabil ca domnia sa, fiind barbat, a suferit mai putin decat Gabriela Adamesteanu, care a suferit de 450 milioane de lei”.

Atunci, Ion Cristoiu a fost la un pas de a fi executat silit. Mai multi politicieni insa au facut donatii si nu s-a ajuns pana la evacuarea din casa. Acum, gazetarul spune ca va plati singur. „Mi s-au adus in ultimul timp mai multe acuze, mai ales din partea presedintelui”. Daca nu va plati cei aproape 300 de milioane de lei vechi, Ion Cristoiu risca sa piarda casa in care locuieste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.