Patru zimbri vor ajunge la Vama Buzaului, unde se va face o rezervatie pe 100 de hectare.

„Ulterior, vom mai aduce inca 10 exemplare din Germania si din Elvetia. Am luat ca exemplu rezervatia de la Vinatori, din judetul Neamt, iar consultanti vor fi doi experti de talie europeana”, spune presedintele Rezervatiei Valea Zimbrilor - Vama Buzaului, Mihai Pascu. Proiectul, dupa cum relateaza Cotidianul, promovat in urma cu doi ani de expertii americani de la USAID, urmareste atit dezvoltarea ecoturismului din zona, cit si protejarea ecosistemului, avind in vedere zona extrem de izolata si frumusetea salbatica a locurilor.

Rezervatia de zimbri din Brasov este prevazuta si cu un loc pentru turisti, care sa poata vedea si fotografia animalele in habitatul lor natural. Astfel, actuala pepiniera, care se intinde pe o suprafata de peste 2 ha, va fi amenajata corespunzator. „Tot aici se vor face activitati pentru educatia ecologica a elevilor din scolile si liceele din imprejurimi, in baza unui acord incheiat deja cu Inspectoratul scolar, iar studentii de la Facultatea de Silvicultura din Brasov vor avea un loc ideal pentru desfasurarea practicii. In plus, aici va fi construit un centru pentru pregatirea locuitorilor din comune care doresc sa acceseze fonduri pentru dezvoltarea turistica, iar sala de conferinte, care va fi dotata cu tot ce este necesar, poate fi inchiriata celor interesati sa organizeze seminarii in aceasta zona", a precizat presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu.

Romania a importat zimbri in 1958, informeaza Adevarul. In Europa de Vest, zimbrii au disparut inca din secolul al XI-lea. In estul Europei, ultimul zimbru a fost ucis in 1927, in Caucaz. Si in Romania, timp de 168 de ani nu au mai existat zimbri. Ultimul exemplar din Moldova a fost ucis in 1762, iar din Transilvania in 1970. Sansa acestei specii a aparut in 1951, cand a fost reintrodus, in salbaticie, in Polonia, Belarus, Lituania, Ucraina, Rusia si Kargazstan. La noi in tara, cateva exemplare de zimbru au fost aduse din Polonia, in 1958, la rezervatia de la Hateg. In prezent, la noi in tara exista trei rezervatii naturale, la Neagra-Bucsani, Vanatori-Neamt si la Hateg.

In septembrie, anul trecut Romania Libera prezenta declinul rezervatiilor de zimbri din Romania.Un exemplu clar este cea de la Hateg care este pe cale de disparitie. Dupa ce, ani in sir, autoritatile au tratat cu dezinteres cea mai cunoscuta dintre rezervatiile in care exista unele dintre ultimele exemplare din animalul-simbol al Romaniei, acum situatia la Hateg este dramatica. In arealul rezervatiei mai exista doar patru zimbri, cel mai batran de 20 de ani, iar cel mai tanar, un pui, avand mai putin de trei. Spre comparatie, in 1958 traiau la Hateg aproape 30 de exemplare.

Suprafata impadurita a rezervatiei s-a redus puternic in ultimii ani. Daca in anii '90 erau 700 de hectare, suprafata s-a injumatatit dupa retrocedarea terenurilor catre fostii proprietari. Mai multe parcele din cele 300 de hectare impadurite ramase in administrarea rezervatiei au fost masurate, fiind si ele pe cale sa fie retrocedate. Retrocedarea terenurilor impadurite, chiar si a celor din rezervatii sau parcuri nationale, a fost permisa de Legea 247/2005, care a operat pana de curand. Abia acum Legea 47/2007 interzice acest lucru, dar rezervatiile nu sunt definite in continuare clar in legislatia autohtona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.