Comisia Europeana nu cere alinierea pretului la gaze, deoarece fiecare stat are un alt pret, dar ar putea demara proceduri de infringement, daca pretul gazelor in Romania este mai mic decat cel de productie, a declarat luni comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban
Referitor la informatiile care au circulat cu privire la alinierea pretului la gaze, Orban a precizat ca CE nu cere asa ceva, deoarece "nu exista un pret unitar al gazelor naturale la nivelul UE. Sunt state membre in care pretul este peste 600 de dolari mia de metri cubi", a declarat comisaul, citat de Wall-Street.

"Problema se pune insa din punctul de vedere al costurilor de productie. In cazul in care pretul gazului este mai mic decat costul de productie, inseamna ca se subventioneaza indirect, ca se acorda ajutoare de stat companiilor care opereaza pe teritoriul Romaniei, ceea ce nu este compatibil cu aquis-ul comunitar. In acest caz, Comisia va analiza posibilitatea de deschidere a unor proceduri de infringement, adica de incalcare a Tratatului", a explicat comisarul roman, potrivit NewsIn.

In luna ianuarie, purtatorul de cuvant al comisarului pentru energie, Ferran Tarradellas, declara pentru NewsIn ca Romania trebuie sa-si respecte angajamentul pe care si l-a luat in cursul negocierilor de aderare cu privire la alinierea pretului la gazele naturale din productia interna cu cel de pe piata europeana.

Oficialul european a precizat ca la nivelul UE se constata diferente foarte mari intre pretul gazelor naturale intre diferite tari membre, uneori raportul fiind chiar de 3 la 1.Astfel, dupa cum informeaza Romania Libera , exista tari membre, dintre care mai multe se confrunta cu o cerere excedentara, in care pretul gazelor depaseste 600 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei a decis majorarea pretului gazelor naturale la consumator in medie cu 8,5 la suta, incepand cu data de 1 februarie.
Astfel, pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici din categoria B1 (consum anual de pana la 2.400 mc) va fi de 989,55 lei/1.000 mc in cazul Distrigaz Sud, respectiv 983,10 lei/1.000 mc in cazul EON Gaz Romania. De asemenea, pretul productiei interne, recomandat de ANRE pentru perioada imediat urmatoare, este de 495 lei/1.000 mc fata de 470 lei/1.000 mc in trimestrul IV din 2007, ceea ce reprezinta o ajustare de cinci, in consens cu procesul de liberalizare a pietei interne a gazelor naturale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.