Ministerul Economiei nu reuseste sa obtina sprijinul Moscovei pentru a importa direct gaz
„Oficialii Ministerului Economiei si Finantelor si reprezentantii companiilor romanesti Romgaz respectiv Transgaz sint in dialog permanent cu omologii lor din Rusia“, a spus recent ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de Cotidianul. In realitate insa, discutiile se desfasoara intr-un singur sens: romanii insista pe linga rusi pentru dezvoltarea afacerilor bilaterale, iar acestia tac.

Romgaz incearca de 10 ani sa construiasca impreuna cu Gazprom un depozit de stocare a gazelor in localitatea Margineni din Moldova. Discutiile sint insa in prezent la acelasi nivel ca si in 1998. „Nu am avansat nici un punct de atunci. Ei (Gazprom - n.r.) si vor, si nu vor sa colaboram. Nu vorbim cu lunile, dar din cind in cind isi mai aduc aminte si mai analizeaza o data proiectul. Noi nu-i putem presa pentru ca sint prea mari“, spune Alexa Jakab, directorul Romgaz. Producatorul mai doreste, tot de multa vreme, si sa incheie un contract direct de livrare de gaze cu Gazprom, insa rusii nici nu vor sa auda de asa ceva. „Relatiile noastre cu Gazprom se rezuma la solicitarile noastre de a importa direct de la ei, la care raspund ca au incheiat contracte pe termen lung cu intermediarii, pe care le respecta. Nu avem nici un semnal pozitiv pina acum“, mai spune Jakab.

Din discutiile cu reprezentantii transportatorului national de gaze Transgaz am aflat ca, intr-adevar, acesta poarta un dialog cu omologii de la Gazprom. Intr-un singur sens insa: consultari tehnice asupra debitelor de gaz de pe conducta si exploatarii comune a conductelor de tranzit. Orice fel de alte discutii, referitoare la constructia unor conducte care sa tranziteze Romania ori alte oportunitati comune de afaceri, nu exista, ne-a spus Ioan Rusu, directorul Transgaz. '

Romania va cumula in perioada 2002-2012 pierderi de sute de milioane de euro pentru ca nu cumpara gaze naturale direct din Rusia, ci de la intermediari, iar aceasta situatie ar trebui rezolvata dupa ce expira contractele in derulare, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, potrivit Ziua.
"In toti acesti ani, am avut o politica ciudata. Am cumparat (gaze naturale - n.r.) de la intermediari - unii dintre acestia din Germania - si nu direct de la Gazprom. Romania trebuie sa se pregateasca de o discutie serioasa cu Rusia, pentru a rezolva aceasta problema", a spus ministrul, intr-o conferinta de presa la Iasi. El sustine ca, deocamdata, au existat discutii premergatoare la nivel de experti, intre Romgaz si Gazprom. A adaugat insa ca o noua intelegere cu oficialii rusi nu va fi posibila pina in 2012, cand vor expira contractele aflate in derulare. Ministrul a sustinut ideea unei apropieri in plan economic a Romaniei de Rusia, dupa exemplul Germaniei si Italiei. "Aceste tari transmit semnale de bunavointa Rusiei, in timp ce Romania face declaratii - sa nu le zic belicoase - dar cel putin ireverentioase, fara nici o provocare", a mai spus oficialul Economiei. Vosganian a adaugat ca 40% din deficitul de cont curent al Romaniei se datoreaza relatiilor proaste cu Federatia Rusa si China si ca prioritare pentru politica externa ar fi stringerea legaturilor cu aceste state, precum si cu India, tarile din Orientul Apropiat si Africa de Nord. Deficitul comercial al Romaniei in relatia cu Federatia Rusa se ridica la circa 3,5 miliarde de euro, reprezentat de importurile de petrol si gaze pe care tara noastra le face din Rusia.

"Apartenenta noastra la NATO si UE inseamna ca putem fi parteneri credibili cu Rusia, China, cu tari din Orientul Apropiat sau din nordul Africii. Am ignorat aceste relatii pana acum. Prioritara pentru politica externa a Romaniei ar trebui sa fie strangerea relatiilor cu aceste state", a adaugat ministrul Economiei si Finantelor in Romania Libera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.