Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului anunta „miscari sindicale mai ample“ daca cei trei ortaci inchisi pentru mineriadele din 1999 nu vor fi eliberati
Nici n-a iesit bine din inchisoare ca a si inceput sa agite spiritele in rindul minerilor din Valea Jiului, informeaza Cotidianul. Miron Cozma a adunat ieri aproximativ 100 de ortaci la marsul de solidaritate din Lupeni, carora le-a promis pe de-o parte o viata mai buna, iar pe de alta parte le-a reprosat ca nu au miscat un deget pentru el timp de zece ani, cit a stat dupa gratii. Manifestarea de protest a fost organizata pentru a cere eliberarea din penitenciar a celor trei fosti lideri de sindicat Dorin Lois, Constantin Cretan si Vasile Lupu, condamnati la cite cinci ani de inchisoare in dosarul mineriadei de la Costesti.

„E momentul ca presedintele Traian Basescu sa mai cistige putin in demnitate si sa-i gratieze pe acesti lideri de sindicat numai pentru ratiuni umanitare. A gratiat destul de multi, care poate ca au furat, poate ca au facut alte fapte. E cazul sa gratieze si oameni cinstiti. Actiunile nu vor inceta pina cind liderii nu vor fi eliberati“, a declarat Cozma, citat de NewsIn. El si-a argumentat cererea de gratiere spunind ca a citit rapoartele medicale ale „doctorilor francezi“ si ca starea de sanatate a celor trei ar fi proasta, „iar viata lui Cretan este intr-un real pericol“. „Daca lucrurile nu vor continua pe calea normala si acesti oameni nu vor fi salvati de la moarte, atunci miscarile noastre vor fi mai ample“, a continuat Miron Cozma. In acest context, el a pomenit si numele lui Ion Iliescu, unul dintre „politicienii corupti“ care nu sint anchetati in nici un dosar, in timp ce liderii sindicali la care face referire se afla in puscarie.

Cei mai multi mineri spun ca sunt de acord cu actiunea de ieri, dar nu-l mai vad pe Cozma in fruntea lor. "Acum, e imposibil ca Miron sa se mai intoarca in fruntea noastra. E cel mai bine sa ramana in afara Vaii", a spus Laurentiu S, un miner din Lupeni. Pe de alta parte, actualii lideri ai minerilor sustin actiunea lui Cozma. „Nu vad nimic in neregula ca a facut acest mars", a declarat, ieri, presedintele executiv al Ligii Sindicatelor miniere din Valea Jiului, citat de Adevarul.

Miron Cozma a declarat, sambata, la Rovinari, la sediul ligii care ii poarta numele, ca vrea sa puna bazele unui nou partid politic. „Hotararea infiintarii Partidului Muncitorilor se va materializa pana la alegerile din 2012", a precizat Cozma. Declaratia a fost facuta dupa ce fostul lider al minerilor l-a vizitat, in Penitenciarul de Maxima Siguranta din Targu Jiu, pe unul dintre "locotenentii sai", Constantin Cretan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.