Totuși, acest lucru se va intampla abia peste o lună-două, după ce va termina stocarea arhivei intrate recent in posesia CNSAS, spune membru Colegiului, Constatin Ticu Dumitrescu.

Este răspunsul unei cereri formulate de mai multe organizații civice, printre care Alianța Civică, Asociația 21 Decembrie, Freedom House sau Blocul Național al Revoluționarilor.

Membrul Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității, Constantin Ticu Dumitrescu, spune că instituția are acum in jur de două milioane de dosare de studiat, spre deosebire de situație de acum cațiva ani, cand erau doar 7.000 de astfel de documente.

Insă CNSAS-ul are acum prea puțin oameni, spune Constantin Ticu Dumitrescu, iar numărul lor ar trebui cel puțin triplat.

Dar principală preocupare a membrilor Colegiului CNSAS cum va arăta noua lege care permite funcționarea instituției, act normativ care trebuie modificat după ce Curtea Constituțională l-a declarat neconstituțional.

"Nu contează cum este denumită, după ce citim probatoriile, hotărarea pe care o ia Colegiul. Aviz? Dar unde trimiți acest aviz? Că dacă-l trimiți justiției, unde unii dintre judecători sau procurori sunt parte in cauză, conflict de interese, n-am făcut nimic."

"Aceste verdicte vor dura 2-3 ani. Nu există alt final decat acela de a ajunge, prin ajutorul mass-mediei, la cunoștința opiniei publice. Atata tot", spune Constantin Ticu Dumitrescu.

CNSAS a răspuns astfel unei cereri formulate de mai multe organizații civice, ca să se verifice dacă judecătorii Curții Constituționale, alături de unii magistrați și procurori au colaborat cu Securitatea.

Intr-o discuție cu Roxana Lăzărescu istoricul Șerban Rădulescu Zonner, fostul președinte al Alianței Civice, semnatar al cererii către CNSAS, a spus că demersul organizațiilor neguvernamentale este unul mai degrabă "moral".

"Să fie verificați, printre altele, și membrii Curții Constituționale pentru că aceștia sunt oamenii fostului regim PSD. Atunci au fost numiți. Dar sunt oamenii fostului regim comunist. Unii pot să fie eventual și șantajați. Pot să fie fost turnători sau ofițeri sub acoperire", spune Șerban Rădulescu Zonner.

Istoricul Șerban Rădulescu Zonner face referire la faptul că asupra unora dintre membrii Curții Constituționale au planat suspiciuni că ar fi colaborat cu Securitatea.

Totuși, cei nouă judecători ai Curții au mai fost verificați de CNSAS - anul trecut - atunci cand au primit verdicte de necolaborare. Legea CNSAS trebuie modificată in Parlament după ce Curtea Constituțională a declarat-o neconstituțională.

Declarații in contradictoriu


Intr-un interviu acordat, marți, postului de televiziune France 24 și citat de agenția de presă Mediafax, președintele Traian Băsescu a precizat că, in cazul CNSAS, Curtea Constituțională a constatat că trebuie schimbat modul in care sunt luate deciziile.

"Eu nu am dreptul să comentez deciziile Curții Constituționale. In schimb, ceea ce pot eu să fac, și deja am făcut, este să trimit scrisori, care au fost deja transmise Guvernului și Parlamentului, prin care cer ca legea să fie adaptată exigențelor Curții Constituționale. Aceasta este soluția pentru ca procesul să continue, și va continua", a adăugat domnul Băsescu.

Insă vineri reprezentanții guvernului au anunțat că nu au primit nici o scrisoare din partea președintelui Traian Băsescu pe tema legii CNSAS.

Consilierul premierului, Marius Oprea, a declarat pentru Mediafax că nu ințelege de ce scrisoarea ar fi fost trimisă cu doar o zi inainte ca tema să fie discutată de Executiv.

"Personal, nu am primit nicio scrisoare de la președinte și nici din aparatul Guvernului nu mi-a semnalat cineva că a primit așa ceva. Dacă a trimis-o marți prin poșta militară, o primim vineri."

"Dar Traian Băsescu o trimite marți, cand știe că ședința Guvernului in care noi discutăm ordonanța e miercuri", a spus domnul Oprea, care a lucrat la redactarea proiectului ordonanței de urgență privind Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.