Presedintele Traian Basescu i-a criticat pe ministrul Apararii si pe cel de Externe pentru ca ar fi decis plecarea de militari in Ciad fara stirea sa

Razboiul dintre palatele Victoria si Cotroceni a ajuns pina in Ciad, unde Romania e pe cale sa trimita trupe militare in cadrul unei forte de stabilizare conduse de Franta. Disputa s-a declansat dupa ce presedintele Traian Basescu ii reprosa miercuri prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu ca a angajat raspunderea Romaniei de a trimite militari in Ciad fara sa obtina, in prealabil, aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, asa cum cer legile in vigoare. Seful statului ii expedia aceste nemultumiri premierului intr-un mod mai putin obisnuit: prin intermediul unor decalaratii “pe surse” transmise unor agentii de presa. Calin Popescu Tariceanu i-a replicat lui Traian Basescu, o zi mai tirziu, joi dimineata, printr-o declaratie publica, aratind ca a trimis la CSAT un memorandum prin care propune trimiterea de militari in Ciad. “Nu este vorba despre o decizie (unilterala - n.r.) a Guvernului, ci despre un memorandum care a fost inaintat CSAT spre aprobare”, a spus premierul.

Citeva ore mai tirziu, joi seara, intr-o emisiune la TVR, la prima sa reactie publica in aceasta disputa, seful statului a precizat inca de la inceput ca o sa fie “atit de comunicativ, dar si atit de eliptic cit este necesar” sa nu puna Romania “intr-o situatie dificila”. Traian Basescu insista asupra faptului ca, indiferent de disputa interna pe aceasta tema, tara noastra “isi va respecta angajamentele de stat membru al Uniunii Europene”.

Seful statului i-a criticat mai apoi pe penelistii Adrian Cioroianu si Teodor Melescanu: “In nici un caz nu voi accepta ca, fara mandat, Romania sa fie angajata de un ministru de Externe si un ministru al Apararii euforici prin luna noiembrie anul trecut. Nu voi accepta acest lucru”. Presedintele a spus ca “Romania este stat cu institutii”. El a recunoscut ca a primit memorandumul de la Guvern, prin care se solicita aprobarea CSAT pentru trimiterea de trupe in Ciad, cu doar doua zile inainte de sosirea presedintelui Frantei la Bucuresti. Basescu a gasit si o explicatie pentru gestul Executivului, sugerind ca Guvernul a vrut de fapt sa-l puna intr-o lumina defavorabila in fata omologului sau de la Paris, care urma sa viziteze Romania: “Probabil ca sa se poata spune: 'Raul este la Cotroceni, noi sintem buni>>. Dar noroc ca presedintele Sarkozy este mai inteligent decit unii ministri, mult mai inteligent si in acelasi timp om cu responsabilitate, si intelege responsabilitatea unui sef de stat care aproba trimiterea de trupe in afara granitelor”.

In replica, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat, tot joi, dupa emisiunea de la TVR 1, ca presedintele Traian Basescu are de o saptamina nota elaborata de MAp si MAE si aprobata de premier in legatura cu participarea la misiunea din Ciad, iar subiectul a fost abordat in CSAT, dar nu a fost luata o decizie. MAE, la rindul sau, transmitea ca eventuala angajare a Romaniei in Ciad a fost comunicata la nivelul UE, sub rezerva aprobarii ulterioare la nivel politic intern. Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, declara, la sfirsitul lui noiembrie 2007, ca Romania intentioneaza sa trimita o companie formata din 120 de militari in zona Africii Centrale care sa participe la prima misiune militara lansata de UE. Uniunea Europeana a aprobat oficial, saptamina trecuta, trimiterea imediata a unei forte militare in Ciad si nord-estul Republicii Centrafricane, afectate de conflictul din Darfur si de lipsa de securitate din cauza insurgentei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.