Cazul Nicolai i-a dat de gol pe judecatorii CC: Acestia nu vor sa vegheze la respectarea Constitutiei, ci s-o adapteze dupa interese politice si sa modifice legile
Curtea Constitutionala (CC) s-a pronuntat ieri, prin doua decizii naucitoare, asupra conflictelor inter-institutionale sesizate de presedinte si premier, mentioneaza Ziua. La sesizarea prim-ministrului i s-a dat dreptate presedintelui, pe cand cererea sefului statului a fost rezolvata in favoarea Guvernului. In loc sa clarifice raporturile dintre institutii, cele doua decizii luate de CC provoaca un nou val de interpretari si tensiuni. Mai multi politicieni-juristi sustin ca decizia Curtii Constitutionale in cazul Nicolai nu are nici un fundament constitutional.

Evz aminteste ca Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala, pe 24 ianuarie, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa o numeasca pe Norica Nicolai la Ministerul Justitiei. Astfel, Curtea trebuia sa dezbata sesizarea presedintelui Traian Basescu privind conflictul dintre Guvern si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Disputa a fost declansata de neavizarea de catre CSAT a Ordonantei privind statutul cadrelor militare. La inceputul lunii, seful statului a transmis Curtii Constitutionale sesizarea de neconstitutionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind organizarea si functionarea Ministerului de Interne.

In privinta nominalizarii Noricai Nicolai la Justitie, magistratii Curtii au stabilit - desi Legea fundamentala nu prevede in mod expres acest lucru - ca Presedintele Romaniei poate refuza "o singura data, motivat" propunerea prim-ministrului de numire a unei persoane in functia vacanta de ministru. "Prim-ministrul este obligat sa propuna o alta persoana" - a mai comunicat sec Biroul de presa al Curtii.

Seful statului poate refuza „o singura data, motivat“, numirea unui ministru, iar premierul este obligat sa desemneze o alta persoana, potrivit deciziei de joi a judecatorilor CCR. Cotidianul precizeaza ca judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) au decis joi, cu majoritate de voturi, ca presedintele Romaniei poate refuza, „o singura data, motivat”, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane in functia vacanta de ministru. Instanta suprema din stat a solutionat astfel sesizarea Guvernului, care a considerat ca seful statului si-a depasit atributiile constitutionale prin refuzul de a semna numirea senatorului PNL Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei. Judecatorii au mai decis joi ca primul-ministru „este obligat sa propuna o alta persoana”.

La putine ore dupa ce a fost dat publicitatii comunicatul Curtii Constitutionale, la nivelul conducerii PNL nu se conturase inca o strategie. Aceasta poate si din cauza faptului ca majoritatea liderilor erau imprastiati in teritoriu. Unii membri ai partidului au lasat de inteles ca va exista o reuniune de urgenta a Biroului Politic Central, posibil in cursul zilei de vineri. Mai multi lideri s-au ferit sa avanseze vreo ipoteza, declarind ca asteapta motivarea deciziei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.