Senatorii au votat majorarea salariilor preotilor. Initiativa este salutata de reprezentantii BOR, dar analistii politici considera ca este o masura pur electorala
Senatorii au aprobat un proiect de lege prin care se majoreaza salariul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) la aproape 8.000 de lei. De cresterea salariului beneficiaza si alti inalti prelati, precum si preotii cu parohii sarace din mediul rural. Conform proiectului de lege, indemnizatia lunara a Arhiepiscopului Major, a Mitropolitului BOR si Bisericii Catolice devine de 7.366 de lei pe luna. 6.932 de lei va castiga un sef de cult (episcop, sef rabin, muftiu, presedinte de uniune). Preotii, diaconii, pastorii de grad I vor primi de la stat un ajutor de 733 lei, iar cei de grad II - 617 lei, precizeaza Romania Libera. La aceste sume se adauga pentru salariu o parte din veniturile realizate de parohia unde activeaza.

In plus Cotidianul mentioneaza ca initiativa Guvernului, votata de senatori, nu uita nici asezamintele de cult aflate in afara granitelor. Pentru ca au in sarcina mentinerea identitatii lingvistice, culturale si religioase a romanilor din aceste zone, aceste unitati vor primi lunar de la bugetul de stat o suma reprezentind echivalentul in lei a 80.000 de euro. In plus, preotii care activeaza in unitati de cult cu venituri reduse din mediul rural autohton vor primi un spor la salariu de 25% din indemnizatie. In cazul acestui proiect legislativ, camera decizionala este Camera Deputatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.