Ministrul Economiei a declarat ca a incercat de trei ori sa ia legatura cu Grazprom pentru a obtine un pret mai bun la gaz, insa rusii nu il baga in seama. Vosganian il acuza pe Basescu de proastele relatii diplomatice cu Rusia
Relatiile politice reci dintre Romania si Rusia, pina la nivel prezidential, ne costa enorm, „sute de milioane de euro anual“, a declarat in Cotidianul ministrul Economiei si Finantelor. Marti seara, la intoarcerea de la Viena, unde s-a semnat includerea celui de-al saselea partener, compania germana RWE, in proiectul Nabucco, Vosganian s-a referit la relatiile economice ale Romaniei cu Rusia. Potrivit ministrului, lucrurile trebuie sa se aseze in relatia cu Moscova, pentru ca „nu ne mai permitem o relatie deficitara cu ei“. Acesta a explicat ca iritarea Rusiei fata de Romania s-a tradus, in primul rind, prin preturile pe care romanii le platesc pentru gaze, printre cele mai mari din Europa, care sint, pe deasupra, si umflate de faptul ca importurile de gaze se fac doar prin intermediari care ridica preturile cu pina la 10%.

In al doilea rind, piata Rusiei este aproape inchisa pentru exporturile romanesti. „Semnalele contradictorii pe care le trimite Romania in directia Moscovei fac ca Rusia si Gazprom sa ne trateze cu raceala. Am incercat de vreo trei ori sa stabilim o legatura directa cu producatorul rus de gaze, ne-am dus si la Moscova pentru asta, insa am primit doar raspunsuri protocolare“, a spus Vosganian. Acesta a adaugat ca a propus Ministerului IMM-urilor sa infiinteze o reprezentanta comerciala la Ambasada Romaniei din Moscova. „Dar aceste eforturi nu s-au concretizat din cauza semnalelor negative venite din Romania catre Rusia. Diplomatia nu este atributia mea“, a precizat ministrul.

Dupa cum aminteste BBC, Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spune ca un obiectiv principal al viitoarei strategii energetice a Romaniei este evitarea cresterii pretului energiei.Un astfel de depozit ar putea fi construit la Margineni, in judetul Neamt, iar despre acest subiect se va discuta la intalnirile care - potrivit ministrului Vosganian - vor avea loc intre Romgaz si Gazprom.Subiectul principal al intalnirilor va fi insa posibilitatea infiintarii unei companii mixte prin care sa fie importate direct gaze din Rusia.
"Un parteneriat intre Romgaz si Gazprom este necesar pentru a se evita de catre Romania importurile de gaze prin intermediari. Romania oricat s-ar apropia de Uniunea Europeana nu poate sa nu tina cont de Rusia", a declarat Vosganian.
UE nu vede cu ochi buni extinderea influentei rusesti, dupa cum mentioneaza Curentul, iar pentru a clarifica scurt subiectul tranzactiei Rompetrol prin care se intermediaza patrunderea capitalului eurasiatic controlat de Moscova in Europa nu trebuie decat sa ne amintim de recenta strategie a UE de elaborare a unor masuri care sa restrictioneze tocmai companiile din CSI, deoarece ameninta securitatea energetica a continentului.

Varujan nu este insa un nou venit pe frontul deschis de seful sau Dinu Patriciu, principal sustinator al propagandei rusesti pe teme energetice. Patriciu a avut si memorabile interventii pe plan international pe acesta tema declarand la Sofia, la sfarsitul lunii mai, in cadrul intalnirii internationale a Forumului European pentru Energie, "ca Rusia trebuie lasata sa investeasca in sectorul energetic din Europa"!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.