Adrian Cioroianu, unul dintre initiatorii proiectului de lege privind lustratia, a declarat marti pentru NewsIn ca suspendarea activitatii CNSAS este "o declaratie de intentie referitoare la gestionarea trecutului", catalogand-o drept un semnal "nu foarte fericit pentru societatea romaneasca".

Adrian Cioroianu, ministrul de externe al Romaniei, considera ca decizia CCR de a declara neconstitutionala activitatea CNSAS "nu a fost un semnal foarte fericit pentru societatea romaneasca in ansamblu, pentru ca nu e vorba numai despre un act asupra unei institutii, dar si de o declaratie de intentie referitoare la gestionarea trecutului".

Totusi, minstrul Cioroianu si-a exprimat convingerea ca se va gasi "o solutie guvernamentala pentru problema CNSAS". "Solutia trebuie sa respecte atat legea, cat si dorinta, as spune fireasca, a romanilor, de a rezolva aceste probleme ce tin de mostenirea trecutului comunist si de destinele unor oameni", a subliniat ministrul liberal. In acest sens "s-a organizat un grup de lucru in care a intrat Marius Oprea, Stejarel Olaru... Acestia trebuie sa acopere si probleme de ordin legislativ pentru ca am inteles ca principala problema care i s-a imputat CNSAS-ului a fost de ordin legsilativ", a precizat Adrian Cioroianu.
Consilierul premierului, Stejarel Olaru, urma sa se intalneasca marti seara cu reprezentantii organizatiilor care s-au mobilizat pentru sustinerea CNSAS si cu membri ai Colegiului, pentru a discuta despre textul ordonantei de urgenta care va asigura continuitatea activitatii CNSAS. Ordonanta ar putea fi adoptata in sedinta de guvern de miercuri.

In preambulul proiectului de ordonanta pe care reprezentantii Guvernului au propus-o se mentioneaza ca aceasta va asigura continuitatea activitatii CNSAS pentru cele 45 de zile pe care Parlamentul le are la dispozitie pentru a pune legea in acord cu prevederile CCR. Colegiul CNSAS va continua sa administreze arhivele, iar pe parcursul celor 45 de zile pana la punerea de acord a legii cu decizia CCR va avea atributii legate strict de asigurarea dreptului de acces la propriul dosar, fara a mai da verdicte si fara a verifica din oficiu anumite persoane.

Intrebat daca mai impartaseste optimismul din 2006, cand, dupa adoptarea in Senat a proiectului de lege privind lustratia, declarase ca lustratia s-ar putea aplica din 2008, ministrul Adrian Cioroianu a spus ca in acest moment nu mai poate oferi un orizont de timp. "Impartaseam acest optimism cu conducerea Societatii Timisoara, care m-a mandatat cu sustinerea acestei legi. Se pare ca, impreuna cu Florian Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara, am fost prea optimisti atunci. Nu as putea sa va ofer un orizont de timp", a declarat Adrian Cioroianu.

Societatea Timisoara si Grupul pentru Reforma Universitara din Timisoara vor protesta incepand de miercuri, zilnic, pentru o ora, impotriva deciziei Curtii Constitutionale potrivit careia legea privind deconspirarea politiei politice comuniste este neconstitutionala.

Liberalul Adrian Cioroianu a initiat proiectul Legii lustratiei, elaborat de Societatea Timisoara, alaturi de colegii sai din PNL Mona Musca, Viorel Oancea si Eugen Nicolaescu. Proiectul Legii lustratiei privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice ale persoanelor care s-au aflat la conducerea tarii in perioada comunista a fost adoptat de Senat, la 10 aprilie 2006, cu 69 de voturi pentru, 49 contra si noua abtineri. Dupa ce mai multe articole din continutul acesteia au fost contestate, urmand a fi modificate, Camera Deputatilor nu a mai luat in discutie proiectul legislativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.