Tariceanu, Isarescu si Vosganian promit o "cruciada" anti-inflatie in plin an electoral .Premierul se leapada public de pomenile electorale
Guvernul va derula in acest an o politica salariala prudenta, fara "pomeni electorale", care sa nu afecteze inflatia, insotita de reducerea cheltuielilor bugetare la unii ordonatori principali de credite, pentru a evita "derapajele" inregistrate anul trecut, a promis premierul Tariceanu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern, impreuna cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Cei trei oficiali s-au intalnit, ieri, la Palatul Victoria, pentru a discuta pe tema coordonarii politicilor fiscal-bugetare ale Guvernului cu cele ale bancii centrale privind atingerea tintei de inflatie in 2008.

Premierul a aratat ca politica economica din 2008 va fi una "prudenta" pentru a mentine bazele unei cresteri economice sustinute, peste media UE, cu un control al deficitului bugetar."Vom limita cheltuielile bugetare la unii ordonatori principali de credite pentru dotari cu autoturisme, mobilier si sedii, dupa ce am vazut derapajele produse anul trecut", a aratat seful Guvernului.Tariceanu a explicat ca a dorit sa sustina o conferinta de presa impreuna cu guvernatorul bancii centrale si ministrul Economiei si Finantelor pentru a arata ca se lucreaza ca o "echipa unita", care isi coordoneaza eforturile.

Cresterea salariilor trebuie corelata cu productivitatea muncii, intrucat exista un pericol major in aparitia unei spirale preturi-salarii, fenomen greu de stapanit odata declansat, a declarat, la randul sau, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu."Trebuie corelate salariile cu productivitatea, pentru ca vedem un pericol major in spirala preturi-salarii. Stim din experienta altor state, cand spirala se declanseaza, este greu de stapanit, se creeaza un cerc vicios din care toata lumea pierde", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul BNR a salutat angajamentul Guvernului privind adoptarea unei politici salariale rationale si corelarea cresterii salariilor cu avansul productivitatii. "Este bine de notat ca o asemenea relatie este de natura sa ajute nu doar la mentinerea unei inflatii scazute, dar cred ca o sa dea stabilitate monedei nationale, in timp. Este evident ca nu pot coexista cresteri salariale peste cresterea productivitatii in acelasi timp cu aprecierea cursului", a spus Isarescu, reafirmand ca BNR isi va face datoria.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.