Dupa ce a obtinut implicarea Gaz de France in Nabucco, presedintele francez vrea sa ne vinda tehnologie nucleara.

In intrevederea pe care a avut-o la Bucuresti cu Traian Basescu, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, s-a interesat de posibilitatea ca Romania sa cumpere tehnologie nucleara franceza, potrivit mai multor surse. Astfel, cotidianul francez „Le Figaro“ emite ipoteza unei potentiale centrale nuclearo-electrice in Romania, construita de francezi. „In domeniul nuclear, optiunea colaborarii cu Bucurestiul ar putea fi urmata de cumpararea unei centrale, a doua din tara, Romania exprimindu-si deja preferinta pentru tehnologia europeana“, noteaza ziarul.

Romania are operationale doua reactoare nucleare la Cernavoda, care asigura cam 14% din necesarul national de energie electrica. Reactoarele sint construite la Cernavoda, cu tehnologie canadiana Candu. Statul roman este in faza de atragere a investitorilor pentru finalizarea altor doua rectoare nucleare, tot la Cernavoda, printr-un sistem de parteneriat public-privat. Investitia este estimata la 2,2 miliarde de euro. In afara acestora, anul trecut, premierul Tariceanu a cerut gasirea unui amplasament pentru construirea unei noi centrale nucleare, pentru a reduce dependenta Romaniei de importurile de hidrocarburi.

Autoritatile romane confirma ca francezii sint interesati sa ne vinda tehnologie nucleara. „In discutiile pe care le-am avut, presedintele Sarkozy a evocat dorinta partii franceze de a colabora cu noi in domeniul nuclear. Franta si Romania au o viziune apropiata in dezvoltarea energiei nucleare ca energie sigura si curata si ca o modalitate de reducere a dependentei energetice“, ne-a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian. El a precizat ca nu s-au avansat proiecte concrete. Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, participant la discutiile oficiale dintre presedintii Nicolas Sarkozy si Traian Basescu, a declarat insa ca „francezii sint interesati sa investeasca in construirea celor doi noi reactoare de la Cernavoda“. Conform explicatiilor sefului diplomatiei de la Bucuresti, delegatia franceza „si-a manifestat interesul pentru implicarea in darea in folosinta a celor doua noi reactoare“. Adrian Cioroianu a mentionat in mod expres ca partea romana „a transmis ca investitiile in cele doua reactoare se vor face prin licitatie internationala“.

Franta este una dintre cele mai avansate state in ceea ce priveste folosirea energiei nucleare. Are in functiune 58 de reactoare, fiind a doua tara din lume la acest capitol, dupa SUA.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.