Tribunalul Bucuresti a dispus, marti, ca Ministerul Apararii (MAp) sa dovedeasca, prin acte, unde sunt inmormantati Elena si Nicolae Ceausescu.

Magistratii Tribunalului Bucuresti s-au pronuntat, marti, in procesul in care sotul Zoiei Ceausescu, Mircea Ioan Opran, si fratele ei, Valentin Ceausescu, au cerut Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane si MAp sa faca dovada ca parintii lor sunt inmormantati in cimitirul Ghencea. "Instanta obliga MAp sa prezinte dovezi certe ca cei doi sunt inmormantati acolo", se arata in pronuntarea Tribunalului. De asemenea, instanta a respins in parte sentinta Judecatoriei Sectorului 5.

In data de 28 ianuarie 2008, reprezentantii Ministerului Apararii Nationale si ai Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane au sustinut in fata magistratilor ca nu detin niciun act prin care sa faca dovada faptului ca Elena si Nicolae Ceausescu sunt inmormantati in cimitirul Ghencea. Mai mult, un reprezentant al MAp a afirmat ca e posibil ca cei doi sa nu se afle acolo, dat fiind ca nu exista niciun inscris doveditor al locului de inhumare.

Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au respins, in data de 11 aprilie 2007, cererea lui Valentin Ceausescu de a obliga Ministerului Apararii Nationale sa dovedeasca, prin expertiza medico-legala ADN, ca Nicolae si Elena Ceausescu sunt inhumati la Cimitirul Ghencea.

Haralambie Voicilas, avocatul lui Valentin Ceausescu, a cerut instantei, la termenul de atunci, admiterea actiunii si a declarat ca descendentii fostului dictrator nu au crezut si continua sa se indoiasca de faptul ca parintii lor sunt ingropati in Cimitirul Civil Ghencea. El a fost de parere ca obligarea MApN la efectuarea expertizei este singura modalitate de aflare a adevarului. "Obligati Ministerul Apararii sa dovedeasca, prin expertiza ADN, ca sotii Ceausescu sunt ingropati acolo. Expertiza este singura care poate inlatura aceasta suspiciune", a spus Haralambie Voicilas.

Reprezentantul MApN a declarat in fata instantei ca institutia pe care o reprezinta a fost intotdeauna de acord cu deshumarea, insa nu intelege de ce ministerul trebuie sa raspunda. "Nu ne opunem deshumarii, dar nu intelegem de ce ministerul trebuie sa faca dovada ca cei doi sunt ingropati acolo", a spus consilierul MApN. "Toate demersurile ministerului trebuie raportate la situatia politica a momentului. Ministerul trebuie privit ca un executant al unui ordin care nu a fost dat din interiorul lui", a mai spus reprezentantul MApN.

Procesul de identificare a locului unde sunt ingropati sotii Elena si Nicolae Ceausescu a fost deschis de Zoia Ceausescu, iar dupa decesul acesteia a fost continuat de sotul ei, Mircea Opran, si de Valentin Ceausescu.

Reamintim ca Tribunalul Bucuresti a decis in luna mai, anul trecut, ca cererea Zoiei Ceausescu de deshumare a parintilor sai sa fie rejudecata la Judecatoria Sectorului 5. Totodata, magistratii au casat hotarirea anterioara data de Judecatoria Sectorului 5, care admisese in parte, in 30 septembrie 2005, cererea formulata de fiica sotilor Ceausescu.

Magistratii au obligat atunci MApN sa faca dovada in scris ca Nicolae si Elena Ceausescu au fost inmormantati in Cimitirul Ghencea Civil. De asemenea, judecatorii au respins solicitarea Zoiei privind efectuarea exhumarii si a expertizei medico-legale privindu-i pe Nicolae si Elena Ceausescu si a obligat Administratia Cimitirelor sa concesioneze doua locuri de veci in Cimitirul Ghencea Civil, "daca numitii Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena au fost inhumati in acest cimitir".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.