Raportul Comisiei Europene indica faptul ca Romania si Bulgaria nu pot garanta cetatenilor lor un stat de drept functional, considera Financial Times Deutschland, in timp ce Die Presse scrie ca la Bruxelles creste ingrijorarea ca cele doua tari ar putea deveni "un factor latent de instabilitate".

"Nici dupa un an de la aderarea lor la Uniunea Europeana, Bulgaria si Romania nu reusesc sa garanteze cetatenilor lor un stat de drept functional. Aceasta reiese din cele doua rapoarte ale Comisiei Europene despre progresele din cele doua tari, prezentate luni la Bruxelles", scrie Financial Times Deutschland in editia de marti.

Concluziile Comisiei Europene ca Romania si Bulgaria nu au inregistrat "rezultate convingatoare" in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt ar arata insa si "cat de neputincioasa este Uniunea Europeana, dupa ce garanteaza tarilor o data fixa pentru aderarea la UE", potrivit cotidianului financiar.

"La Bruxelles se recunoaste deja ca a fost o greseala sa permita aderarea Ciprului in 2004 in ciuda conflictului nerezolvat dintre nordul turc si sudul elen. O situatie similara se profileaza acum si in legatura cu Romania si Bulgaria. Ambelor tari le-a fost permisa aderarea in ciuda unor deficiente grave in justitie si in urmarirea penala", comenteaza publicatia de limba germana.

Corespondentul FTD la Bruxelles l-a intrebat, de altfel, pe purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, daca exista lectii invatate de UE in urma experientei cu Romania si Bulgaria pe care le va aplica la urmatoarele aderari, dar oficialul CE a fost "retinut" in a trage concluzii ce ar putea fi aplicate Croatiei sau Turciei.

"In ciuda bilantului negativ al Sofiei si Bucurestiului, Comisia Europeana nu va aplica sanctiuni, cel putin pana in iunie. Teoretic ar putea bloca recunoasterea in UE a sentintelor penale si civile din cele doua state. Dar Executivul european considera ca e mai eficient sa creeze stimuli pentru ca cele doua tari sa solutioneze problemele", a rapuns Mark Gray.

"Aceasta reticenta a Comisiei este deja de mult timp criticata in Germania. Luni, europarlamentarul Markus Ferber a spus ca clauzele de salvgardare trebuie sa fie 'o optiune reala'. Mai ales in Romania, lupta impotriva coruptiei ar fi ineficienta de cand a fost demis fostul ministru al Justitiei Monica Macovei", conchide FTD.

Cotidianul austriac Die Presse prezinta in acelasi ton critic concluziile raportului CE privind lupta anticoruptie din Romania, remarcand ca daca pana in vara nu sunt inregistrate progrese, clauza de salvgardare ar putea fi aplicata.

"Comisia Europeana s-a ferit pana acum sa aplice sanctiuni celor doua noi state membre. Dar la Bruxelles creste ingrijorarea ca cele doua tari ar putea deveni un factor latent de instabilitate in UE. In Romania s-a inregistrat un regres clar dupa retragerea ministrului justitiei, Monica Macovei, in primavara anului trecut. Succesorul ei, Tudor Chiuariu, a facut putine progrese in domeniul reformelor si a fost nevoit sa-si dea demisia la sfarsitul anului. Procuratura il ancheteaza acum pentru suspiciuni de coruptie", precizeaza cotidianul austriac.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.