Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va judeca miercuri, 6 februarie, conflictul juridic de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la sesizarea Guvernului legata de refuzul lui Traian Basescu de a semna decretul de numire a Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei.

Guvernul a sesizat pe 24 ianuarie Curtea Constitutionala in legatura cu blocajul survenit la Ministerul Justitiei, prin refuzul sefului statului de a accepta numirea lui Nicolai.

"Primul-Ministru Calin Popescu-Tariceanu a transmis astazi presedintelui Curtii Constitutionale o sesizare prin care se solicita Curtii sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala, in sensul art.146, lit.e din Constitutie, intre Guvernul Romaniei si Presedintele Romaniei, cauzat de refuzul Presedintelui de a da curs propunerii inaintate de Primul-ministru cu privire la numirea in functia de ministru al justitiei a doamnei Norica Nicolai", se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului, remis NewsIn.

Guvernului Romaniei solicita CCR sa constate ca refuzul Presedintelui Romaniei de a o numi pe doamna Norica Nicolai in functia de ministru al justitiei este neconstitutional.

Potrivit art. 35 al Legii 47/1992 de Organizare si Functionare a Curtii Constitutionale, dupa ce a primit cererea Guvernului, presedintele CCR o va comunica partilor aflate in conflict, solicitandu-le sa isi exprime, in scris, in termenul stabilit, punctul de vedere asupra continutului conflictului si a eventualelor cai de solutionare a acestuia, si va desemna judecatorul-raportor.

La data primirii ultimului punct de vedere, dar nu mai tarziu de 20 de zile de la primirea cererii, presedintele Curtii Constitutionale stabileste termenul pentru sedinta de judecata si citeaza partile implicate in conflict. Dezbaterea va avea loc la data stabilita de presedintele Curtii Constitutionale chiar daca vreuna dintre autoritatile publice implicate nu respecta termenul stabilit pentru prezentarea punctului de vedere, se mai arata in lege.

Dezbaterea are loc pe baza raportului prezentat de judecatorul-raportor, a cererii de sesizare, a punctelor de vedere prezentate, a probelor administrate si a sustinerilor partilor.

Potrivit aceleiasi legi, Curtea Constitutionala solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la cererea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii. Cererea de solutionare a conflictului trebuie sa mentioneze autoritatile publice aflate in conflict, textele legale asupra carora poarta conflictul, prezentarea pozitiei partilor si opinia autorului cererii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.