Programul vizitei presedintelui francez la Bucuresti este influentat de certurile dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu si de coruptia din Romania
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, vine astazi la Bucuresti, intr-o vizita oficiala de citeva ore, pentru a semna un „parteneriat strategic“ intre cele doua tari, informeaza Cotidianul. Situatia politica din Romania, considerata confuza de Palatul Élysee din cauza neintelegerilor dintre premier si presedinte, a determinat ca programul vizitei sa cuprinda intruniri separate cu Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu: „Este o deplasare foarte concentrata, cu intrevederi directe si aprofundate atit cu presedintele, cit si cu premierul roman, deoarece situatia politica romaneasca este complicata“, au declarat surse apropiate presedintiei franceze, citate de AFP. „Cei doi conducatori ai Executivului sint in momentul de fata intr-un fel de coabitare, ceea ce face sa fie nevoie de discutii cu amindoi pentru a putea conduce la un avans al cooperarii“, a continuat sursa citata.

Nu doar certurile politice au o influenta negativa asupra vizitei presedintelui Sarkozy in Romania: arhicunoscuta coruptie din tara il determina pe acesta sa nu semneze nici un acord comercial in timpul deplasarii. Presedintele francez a anuntat, in cadrul fiecarei vizite externe recente, semnarea unor importante acorduri de acest fel. Nici proasta reputatie a liderului libian Muammar al-Gaddafi nu l-a impiedicat sa anunte afaceri importante cu Tripoli, din care, e drept, au rezultat si beneficii colaterale, precum eliberarea infirmierelor bulgare. „Numeroase critici au fost adresate in trecut Romaniei din cauza nivelului sau de coruptie, era mai bine sa nu fie legate intre ele semnarea parteneriatului strategic si vreun acord comercial“, declarau surse de la Élysee pentru AFP.

Adevarul relateaza ca Nicolas Sarkozy se va adresa astazi plenului reunit al Parlamentului Romaniei, moment precedat de votarea Tratatului de la Lisabona de Legislativul de la Bucuresti. Printre temele de politica externa pe care Sarkozy le va discuta la Bucuresti se afla viitorul provinciei Kosovo, dar si situatia energetica. Daca in ceea ce priveste Kosovo, cele doua state au viziuni diferite, ambele state sustin o politica energetica comuna a Uniunii Europene, in special fata de Rusia.
Sarkozy vine la Bucuresti fara Carla Bruni, cu care s-a casatorit, sambata, in secret. Presa franceza sustine ca nu este o idee foarte buna ca fostul fotomodel sa-l insoteasca pe acesta in strainatate, deoarece prezenta ei ar distrage atentia de la lucrurile importante.

In concluzie dupa cum informeaza si Gardianul, principalul motiv al scurtei vizite este semnarea unui „parteneriat strategic“ intre cele doua tari, prin care Franta incearca sa recapete locul privilegiat pe care l-a avut in Europa de Est, Romania jucand un rol important prin intinderea teritoriala si iesirea la Marea Neagra. Parteneriatul strategic este stabilit pe o perioada de 5 ani.
Potrivit Palatului Elysee, acest „parteneriat strategic“ se concretizeaza in cinci teme: dialog politic, relatii economice (Franta este cel de-al treilea partener comercial al Romaniei ), cooperare stiintifica si culturala, libera circulatie a persoanelor, aparare si securitate.Totodata, presa franceza nu a pierdut din vedere relativa raceala instaurata in relatiile dintre cele doua tari, subliniind ca ziua de maine ar putea aduce si o relansare a cooperarii si a investitiilor. „Dupa victoria din alegerile prezidentiale din 2004, presedintele Traian Basescu a declarat ca militeaza pentru o axa Washington-Londra-Bucuresti. In acel moment, aspiratiile pro-americane ale noului presedinte au inghetat diplomatia franceza“, comenteaza Le Monde. Alte puncte greu de digerat de pe agenda bilaterala sunt pozitiile opuse in cazul independentei Kosovo si problema imigrantilor romani din Franta, liderul francez fiind cunoscut pentru presiunile pe care le face pentru repatrierea acestora.

Summitul NATO care se va desfasura in aprilie la Bucuresti, unde Sarkozy este asteptat pentru a doua oara in Romania, si prioritatile presedintiei rotative a UE, pe care Franta o va asigura in al doilea semestru al acestui an, vor facea de asemenea obiectul discutiilor. Romania a facut deja doi pasi spre Sarkozy, prin sustinerea manifestata de ministrul de externe Adrian Cioroianu pentru crearea Uniunii Mediteraneene si prin trimiterea de trupe in Ciad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.