Romania isi reorienteaza politica externa . Basescu si Sarkozy vor semna luni, la Bucuresti, un parteneriat strategic romano-francez. Kosovo desparte Romania de SUA
Romania pare ca a declansat o reorientare a politicii externe: cu ocazia vizitei presedintelui francez Nicolas Sarkozy la Bucuresti, ce va avea loc luni, va fi anuntat un parteneriat strategic Franta-Romania. In ultimul discurs pe teme de politica internationala tinut de presedintele Basescu la Bruxelles, seful statului roman s-a distantat de pozitia SUA in doua chestiuni fundamentale: scutul american anti-racheta din Europa si independenta Kosovo. Basescu a afirmat ca Romania nu va recunoaste independenta Kosovo in lipsa unei rezolutii a Consiliului de Securitate ONU.
Romania a fost perceputa pana in prezent ca un aliat stabil al Statelor Unite, facand parte din "noua Europa", in viziunea fostului secretar al Apararii SUA Donald Rumsfeld. Confruntandu-se cu refuzul Frantei si Germaniei de a participa la campania din Irak la inceputul anului 2003, Donald Rumsfeld declara pe 22 ianuarie 2003: "Cand va ganditi la Europa va ganditi la Franta si Germania. Eu nu. Eu cred ca aceasta este vechea Europa. Daca va uitati la Europa si NATO azi centrul de gravitate se muta catre est". Participarea militara a Romaniei si Poloniei in Irak a confirmat spusele lui Rumsfeld, insa disputa asupra independentei Kosovo se pare ca a indepartat Romania de pozitia SUA in problemele de politica internationala.

"O relatie de exceptie"

Presedintele Traian Basescu afirma ca vizita de luni a omologului sau francez, Nicolas Sarkozy, la Bucuresti reprezinta un semnal important in ceea ce priveste relatiile bilaterale romano-franceze, transmite Rompres. "Este un moment important deoarece, cu aceasta ocazie, presedintii Romaniei si Frantei vor semna un parteneriat strategic. Vizita reprezinta un semnal important in ceea ce priveste relatiile bilaterale romano-franceze", a declarat seful statului roman. Principalul obiectiv al vizitei presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, in Romania este lansarea unui "parteneriat strategic" intre cele doua tari, a afirmat purtatorul de cuvant al Palatului Élysee, David Martinon. "Romania este o tara apropiata de Franta, din punct de vedere istoric si cultural, cu care avem relatii excelente (...); obiectivul acestei vizite este de a merge mai departe in aceasta relatie de exceptie si de a o aduce la un nou prag, creand un parteneriat strategic real", a precizat Martinon. Ceremonia primirii oficiale va avea loc la Palatul Cotroceni, fiind urmata de convorbiri intre cei doi sefi de stat si in plenul celor doua delegatii. De asemenea, Nicolas Sarkozy se va intalni cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si se va adresa plenului celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei.

Diferente Basescu-SUA

Seful statului a declarat joi la Bruxelles ca Romania nu va recunoaste independenta Kosovo in lipsa unei rezolutii a Consiliului de Securitate ONU sau a unei intelegeri Pristina-Belgrad. "Din punctul de vedere al Romaniei, in absenta unei rezolutii a Consiliului de Securitate si/sau a unei intelegeri bilaterale dintre Belgrad si Pristina, tara mea nu va putea recunoaste o declaratie unilaterala de independenta a Kosovo", a declarat presedintele Basescu in discursul sustinut la sediul "German Marshall Fund of United States" din Bruxelles. De asemenea, Traian Basescu s-a distantat de ideea unui scut american anti-racheta in Europa, propunand in schimb un sistem NATO: "Abordarea cuprinzatoare a apararii colective presupune continuarea investitiei facute in asigurarea securitatii aliate. Luand in considerare proliferarea armelor de distrugere in masa si a mijloacelor lor de lansare, credem cu tarie ca statele aliate ar trebui sa continue eforturile in directia dezvoltarii unui sistem NATO de aparare anti-racheta, complementar si integrat cu cel dezvoltat deja de Statele Unite ale Americii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.