Decizia Curtii Constitutionale prin care a fost desfiintat CNSAS ar putea fi precedentul pentru inchiderea unor institutii similare, iar vechea institutie ar putea trece pe mana lui Tariceanu
CNSAS nu pleaca singur

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis joi ca legea de infiintare a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) este neconstitutionala din doua motive: 1) pentru ca, potrivit Constitutiei, in subordinea Parlamentului nu se pot infiinta institutii; si 2) deoarece instantele extraordinare sint interzise, relateaza Cotidianul.


In acest context, Cotidianul a solicitat mai multor juristi sa analizeze si situatia urmatoarelor institutii aflate in subordinea Parlamentului: Consiliul National al Audiovizualului (CNA), Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si recent infiintata Agentie Nationala de Integritate (ANI). Acestea pot lua si ele, ca si CNSAS, decizii de natura juridica (care afecteaza dreptul la imagine sau, in cazul ANI, de confiscare a averii nejustificate dobindite de demnitari).

De asemenea, in aceasta categorie se inscrie si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), care se ocupa de reglementarea si supravegherea pietelor de capital. Institutia poate amenda un agent economic sau o persoana fizica ce incalca legislatia pietei de capital sau ordinele emise de CNVM. Un motiv in plus pentru care CNVM risca sa aiba soarta CNSAS este ca amenda aplicata de aceasta institutie poate fi contestata aici in prima faza, dupa care, la fel ca in cazul CNSAS, e nevoie de un proces civil.

Greva foamei daca CNSAS va fi desfiintat

In urma scandalul demarat de Dan Voiculescu, angajatii CNSAS declara ca ar putea intra in greva foamei daca institutia isi va inceta activitatea. Astfel, potrivit Romania Libera, suspendarea activitatii CNSAS va insemna intrarea in somaj temporar a angajatilor institutiei, sustine presedintele Colegiului, Ladislau Csendes. Totodata, Ticu Dumitrescu spune ca angajatii vor intra in greva foamei.Potrivit lui Ladislau Csendes, care invoca un punct de vedere al departamentului juridic al institutiei, din momentul in care decizia CCR va fi publicata in Monitorul Oficial, angajatii CNSAS vor intra automat in somaj temporar, pana la intrarea in legalitate.

In vederea solutionarii problemei, pentru deblocarea activitataii institutiei, dar si pentru protejarea arhivelor fostei Securitati, guvernul lucreaza deja la o ordonanta de urgenta care sa inlocuiasca vechea lege, a confirmat consilierul premierului Stejarel Olaru. Noul CNSAS va fi insa cel mult un institut de cercetare a trecutului comunist, care nu va mai putea filtra candidaturile pentru alegeri, conform EVZ.

Tariceanu, stapan peste CNSAS?

In acest sens, daca premierul Tariceanu va accepta transferarea acesteia la IICCR, institut subordonat Executivului si condus de Marius Oprea, autorul propunerii, atunci chiar Tariceanu va putea deveni stapan asupra dosarelor care incrimineaza Securitatea, potrivit Cotidianul.

Consilierul personal pe probleme de securitate nationala al premierului Tariceanu, Marius Oprea, a declarat vineri ca lucreaza deja la elaborarea unei ordonante de urgenta care sa asigure continuitatea institutionala a CNSAS si a deconspirarii Securitatii. Subiectul se va afla pe agenda Biroului Politic Central al PNL, care se desfasoara simbata si duminica la Brasov. "Trebuie asigurat un interimat al activitatii CNSAS, fie ordonanta, fie hotarire, vedem din punct de vedere juridic care este formula", a afirmat Oprea, care a mentionat ca nu se poate astepta decizia Parlamentului, deoarece procedura de legiferare ia mai mult timp.

"Protest impotriva Restauratiei"

Nici oamenii de rand nu stau cu mainile in san, dovada acestuio fapt fiind 21 dintre cele mai importante ONG-uri din Romania care reaprind Piata Universitatii. Aici oamenii sunt chemati in strada pentru a salva CNSAS. Potrivit Ziua, decizia Curtii Constitutionale (CC) in sensul anihilarii CNSAS scoate in strada societatea civila. Cele mai active organizatii neguvernamentale din Romania declanseaza actiuni de protest in Piata Universitatii, zona fantanii din fata Facultatii de Arhitectura, incepand de duminica, 3 februarie, ora 14.00. Intr-un "Protest impotriva restauratiei" difuzat ieri, cele 21 de organizatii semnatare avertizeaza asupra reintoarcerii la practicile regimului comunist si solicita Guvernului, Parlamentului si presedintelui sa asigure continuarea mecanismului de deconspirare a Securitatii, revocarea judecatorilor Curtii si a Avocatului Poporului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.