Este improbabil ca Romania sa isi atinga obiectivul de a avea un buget echilibrat pana in 2011, arata o evaluare a planurilor fiscale pe termen lung facuta de Comisia Europeana (CE), care cere reduceri mai mari ale deficitelor in 2008 si in anii urmatori, scrie Reuters.

"Strategia bugetara fixata in program nu este in conformitate cu o politica fiscala prudenta, necesara pentru a limita deficitul extern in crestere si presiunile inflationiste care ameninta atat stabilitatea macroeconomica si financiara, cat si procesul de convergenta", arata documentul Comisiei Europene, conform NewsIn.

Romania a devenit membra a Uniunii Europene la inceputul lui 2007 si ar trebui, potrivit tratatului de aderare, sa adopte euro. Doua din cele trei conditii esentiale pentru intrarea in zona euro sunt temperarea inflatiei si mentinerea deficitului bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB).

In ciuda unei cresteri economice de peste 6% pe an, Romania si-a largit deficitul bugetar la 2,4% din PIB in 2007, nivel mai redus decat cel planificat prin legea bugetului - de 2,8% din PIB, ca urmare a dificultatilor de a cheltui banii incasati.

Chiar si asa, deficitul bugetar al Romaniei a fost creat in intregime in ultimele doua luni ale anului, dupa ce balanta publica era pe plus dupa primele zece luni din 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.