"Strategia bugetara fixata in program nu este in conformitate cu o politica fiscala prudenta, necesara pentru a limita deficitul extern in crestere si presiunile inflationiste care ameninta atat stabilitatea macroeconomica si financiara, cat si procesul de convergenta", arata documentul Comisiei Europene, conform NewsIn.

Romania a devenit membra a Uniunii Europene la inceputul lui 2007 si ar trebui, potrivit tratatului de aderare, sa adopte euro. Doua din cele trei conditii esentiale pentru intrarea in zona euro sunt temperarea inflatiei si mentinerea deficitului bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB).

In ciuda unei cresteri economice de peste 6% pe an, Romania si-a largit deficitul bugetar la 2,4% din PIB in 2007, nivel mai redus decat cel planificat prin legea bugetului - de 2,8% din PIB, ca urmare a dificultatilor de a cheltui banii incasati.

Chiar si asa, deficitul bugetar al Romaniei a fost creat in intregime in ultimele doua luni ale anului, dupa ce balanta publica era pe plus dupa primele zece luni din 2007.