Dupa inchiderea din decembrie, nimic nu tulbura linistea Sibiului: nici turistii, nici evenimentele.

Un Sibiu aproape pustiu, cu turisti mai deloc si evenimente ce pot fi numarate pe degete. Aceasta este atmosfera in orasul care anul trecut a vibrat de multimea evenimentelor culturale. Ianuarie la Sibiu este acelasi ca intotdeauna, acelasi de dinaintea Capitalei Culturale Europene, aceeasi luna friguroasa in care sibienii par sa fi uitat de noptile in care au infruntat gerul in fata scenei din Piata Mare.

In lipsa de altceva, fostii dependenti de cultura au redevenit consumatorii fideli ai concertului saptaminal la Filarmonica, ai spectacolelor de teatru si ai expozitiilor permanente ale muzeelor. Pina in primavara, agenda culturala nu anunta nici un eveniment important. Sibienii se arata resemnati si, chiar daca acum este frig, ei isi aduc aminte cu nostalgie de concertele la care au infruntat temperaturi cu multe grade sub zero doar pentru a-si vedea idolii pe scena.

Turistii se lasa si ei asteptati. Seara de seara, ferestrele de la camerele hotelurilor din centru sint cufundate in bezna. „Avem circa 15-20% din capacitate ocupata. Cei mai numerosi oaspeti sint cei de la sfirsitul saptaminii, dar mai avem si persoane aflate in tranzit prin Sibiu. Este un sezon dificil pentru toti hotelierii“, sustine receptionera unuia dintre cele doua hoteluri de 4 stele care s-au deschis la sfirsitul anului trecut la Sibiu.

Doar in ultimii doi ani, numarul de locuri de cazare din Sibiu s-a dublat si cel putin doua hoteluri de 4 stele se pregatesc de inaugurare. Proprietarii sint optimisti si spera ca renumele Capitalei Culturale Europene sa ii atraga in continuare pe turisti la Sibiu. In functie de conditii, preturile la cazari au fost majorate anul trecut cu 20, pina la 80% si au ramas nemodificate pentru 2008.

Barurile si restaurantele se pling si ele. Fiecare trebuie sa munceasca mai mult pentru a atrage clientela, iar evenimentele si concertele live sint solutia ideala pentru a-i convinge pe sibieni sa le treaca pragul. „Vin in Atrium pentru ca aici se intimpla mereu ceva. Recitalurile de pian sint preferatele mele“, sustine Mihai, un client fidel al unuia dintre putinele baruri care au decis sa investeasca in programe artistice pentru a pastra locul plin de oameni. Chiar daca clientii sint mai putini, patronii nu au micsorat preturile, iar cele practicate la restaurantele si cafenelele din centrul Sibiului au ramas aceleasi ca si vara trecuta, cind turistii asteptau cu orele sa se elibereze o masa.

Teatrul National „Radu Stanca“ a fost primul care si-a reluat rutina si singurul care reuseste sa mai alunge monotonia serilor de la Sibiu. Cu patru spectacole pe saptamina, dintre care unul in limba germana, institutia incearca sa ii scoata pe sibieni din case. Deocamdata, nici o premiera nu a fost anuntata, asa ca doar spectacolele vechi pot fi revazute pe scena de la Sibiu.

Pentru cei pe care nu ii pasioneaza teatrul, singura solutie ramine cea muzicala. Filarmonica de Stat din Sibiu si-a reluat concertele saptaminale si, in fiecare joi, Sala Thalia este singurul loc in care muzica clasica mai poate fi ascultata. Cu nume putin sonore, dar cu lucrari accesibile publicului, Filarmonica sibiana reuseste sa umple sala de spectacole.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.