Comisia Europeana va prezenta, pana la sfarsitul lunii, un raport preliminar privind progresele facute in justitie de Romania. Surse din Executivul european sustin ca documentul va fi unul dur, cu critici privind functionarea defectuoasa a ANI si scandalurile din jurul CSM.
Raportul Comisiei Europene privind reforma justitiei in Romania si Bulgaria ar urma sa fie prezentat in aceasta saptamana,potrivit Adevarul. Este vorba doar de un raport preliminar, care nu va prezenta concluziile finale asupra reformei din cele doua tari si nu va include nicio propunere de activare a clauzei de salvgardare, lucru posibil doar la publicarea raportului final, in luna iunie.

Sursele europene vorbesc insa de un document „dur" al Comisiei, unde se critica „aspecte esentiale, precum Agentia de Integritate care nu este functionala" si „scandalurile legate de fraudarea examenelor unor procurori, judecatori si notari". Este o practica curenta a expertilor Comisiei de a lansa rapoarte dure inainte de a lua o decizie, tocmai pentru ca autoritatile vizate sa se preocupe de realizarea reformelor si progreselor cerute de Executivul european.

Ulterior, in perioada 4-6 februarie, raportul va fi discutat in colegiul comisarilor, dupa care va fi adoptata versiunea finala. Comisia intentioneaza sa publice raportul „la timpul potrivit pentru intilnirea statelor membre programata pentru 6 februarie“, a declarat Mark Gray, purtator de cuvint al Comisiei Europene, citat de MEDIAFAX. „Cea mai mare problema“ in acest raport interimar o va reprezenta blocarea dosarelor de mare coruptie, a declarat pentru NewsIn un oficial european familiarizat cu acest subiect. Lupta impotriva coruptiei la nivel inalt reprezinta unul dintre cele patru obiective specifice pe care Romania trebuie sa le indeplineasca in domeniul justitiei, pentru a evita recomandarea de catre Comisie a impunerii clauzei de salvgardare pentru tara noastra. Activarea clauzei ar insemna nerecunoasterea deciziilor judecatoresti din Romania in restul UE, adauga Cotidianul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.