Singurul jurnalist din generatia ante-decembrista ramas la conducerea unui cotidian central, Sorin Rosca Stanescu, a renuntat vineri la sefia publicatiei pe care a fondat-o in urma cu 14 ani – ziarul “Ziua”

Din Cotidianul aflam ca el neaga presiunile patronatului in luarea acestei decizii, desi surse din redactia “Ziua” sustin pentru Cotidianul ca publicatia ar trebui sa obtina profit in maximum o luna si jumatate.

Dupa retragerea recenta a lui Cristian Tudor Popescu atit din functia de director al ziarului “Gandul”, cit si din fruntea Clubului Roman de Presa, demisia (sau demiterea) lui Sorin Rosca Stanescu incheie o epoca in presa scrisa din Romania. Sefii de ziare care, ani la rand, au tras dupa ei publicatiile de tranzitie au dat piept, mai nou, cu legea profitului, si au pierdut. Cele doua plecari au o cauza asemanatoare. Directorii au facut un pas inapoi in fata obiectivelor impuse de patronate si au ramas simpli editorialisti.

Oficial, SRS va fi promovat. Asa scrie in comunicatul de presa dat publicitatii de “Ziua” si asa a sustinut si fostul ei director, insa doar la a doua incercare. Cu o jumatate de ora inainte de anuntul oficial, Rosca Stanescu declara pentru Cotidianul ca este “director la Ziua“ si nu se pune problema unei plecari.

“Singura demisie pe care mi-am dat-o a fost in 1988, de la ziarul 'Informatia Bucurestiului>> si din Partidul Comunist Roman, in scris, spunind ca nu sint de acord cu politica PCR”, spunea fondatorul ziarului Ziua.

Asemeni bancului cu Volga si bicicleta, Sorin Rosca Stanescu nu pleaca, ci se transfera intr-o functie mai inalta si nu renunta la presa, ci va fi mai mare intr-un grup media. La propunerea sa, in functia de publisher al ZIUA a fost promovat Mihai Palsu, care, pana ieri, a fost redactor sef-adjunct, iar Adrian Patrusca este in continuare redactorul-sef al ziarului. Ziua adauga ca in ciuda zvonurilor ca Sorin Rosca Stanescu ar fi demisionat, el ramane director fondator al ZIUA si, aviz amatorilor, editorialistul nostru. Noul publisher, Mihai Palsu, este in presa scrisa din 1990, a debutat la revista "Zig-Zag", a fost printre fondatorii "Evenimentului Zilei" unde a ocupat functia de redactor sef-adjunct, apoi seful "Ev. Zilei de pranz", iar din 1994 a fost redactor sef-adjunct la ZIUA. Spre disperarea "raspandacilor", Rosca a reusit un transfer de senzatie, fara sa iste disensiuni in echipa redactiei sau in cea a patronilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.