Procurorul general sustine ca ministrii parlamentari pot fi urmariti doar cu avizul presedintelui. Conducerea Parlamentului intentioneaza sa sesizeze Curtea Constitutionala
Procurorul general Laura Kovesi a declarat joi ca sustine punctul de vedere al procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, potrivit caruia, in cazul ministrilor parlamentari nu ar mai fi nevoie de avizul Senatului sau al Camerei Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale.Cotidianul citeaza : „Conform deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei, nici una din cele trei institutii nu poate restringe dreptul celeilalte in acest domeniu“, a declarat procurorul general.

Kovesi a precizat ca avizul Camerelor este necesar doar atunci cind se cere pentru un membru al Parlamentului emiterea unui mandat de arestare, retinere sau perchezitie.

In plina controversa legata de necesitatea avizului Parlamentului pentru ministrii care sunt si parlamentari, Teodor Melescanu anunta discutii preliminare pentru modificarea CPP, astfel incat sa prevada foarte clar atributiile si modalitatile prin care membrii Guvernului pot face obiectul urmaririi penale.

Potrivit Jurnalul National, Teodor Melescanu a declarat intr-un interviu pentru BBC ca a avut “discutii preliminare” cu juristi privind posibilitatea introducerii in Codul de Procedura Penala a unor noi dispozitii referitoare la procedura de Declansare a urmaririi penale in cazul ministrilor. “Una dintre variantele pe care le-am examinat o constituie si posibilitatea introducerii in noul Cod de Procedura Penala, care este un proiect in faza de finalizare in Ministerul Justitiei, a unor dispozitii foarte clare, care sa nu fie pe legi speciale si care sa prevada foarte clar care sunt etapele, care sunt de fapt atributiile si care sunt modalitatile prin care ministrii pot face obiectul urmaririi penale.

Romania Libera completeaza cu declaratia premierului Calin Popescu Tariceanu care a cerut Corpului de Control al Guvernului sa faca cercetari cu privire la acuzatiile aduse ministrului Muncii, Paul Pacuraru. "Am cerut Corpului de Control al Guvernului sa faca investigatii in judetul Gorj pentru a stabili daca exista sau nu probe care sa sustina vinovatia acestuia", a precizat seful Executivului, subliniind insa ca Pacuraru beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. "Am informatii in ceea ce priveste acuzatiile ce i se aduc ministrului Paul Pacuraru. El nu poate fi invinuit nici de trafic de influenta, nici de nimic", a mai sustinut premierul, adaugand ca nu se pune problema demiterii lui Pacuraru.

Ministrul Muncii a fost acuzat de procurorii DNA de luare de mita. Ulterior, Pacuraru a admis ca presedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, i-a cerut sa numeasca o anumita persoana la sefia Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj, dar a sustinut ca nu a dat curs solicitarii. Conducerea centrala a PNL nu a fost de acord, luni, cu propunerea lui Bogdan Olteanu ca Morega sa se retraga de la sefia organizatiei Gorj.

Evz reaminteste ca pe 27 noiembrie anul trecut, Curtea Constitutionala a anulat un articol din Legea raspunderii ministeriale care reglementa si faptul ca dosarele ministrilor, pentru care presedintele avizeaza urmarirea penala, trebuie discutate si de legislativ, daca respectivii sunt si parlamentari.
Intrebat daca Legea raspunderii ministeriale va fi abrogata, Melescanu a refuzat sa dea un raspuns transant: „Trebuie o lege care sa prevada principiul raspunderii fostilor si ministrilor in functiune”.
A adaugat insa ca „toate chestiunile de procedura, ele sa fie reglementate in Codul Penal asa cum sunt reglementate procesul, actiunile premergatoare inceperii urmaririi penale, procesul de urmarire penala propriu-zisa, dar sa fie specificate si conditiile”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.