Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, care prezideaza Consiliul NATO-Rusia, a propus ca lucrarile acestuia sa se desfasoare la Bucuresti la nivelul sefilor de stat si de guvern si l-a invitat pe presedintele Putin sa participe, a declarat Appathurai intr-o conferinta de presa.

Daca presedintele rus accepta invitatia, ar exista astfel posibilitatea "de a vorbi deschis despre punctele asupra carora nu suntem de acord", a adaugat purtatorul de cuvant. Invitatia este justificata "in sensul limpezirii lucrurilor...sunt multe de discutat", a declarat purtatorul de cuvant, citat de Reuters, referindu-se la diversele motive de divergenta cu Moscova incepand cu independenta Kosovo si pana la planul scutului american antiracheta.

Ar fi pentru prima data cand Putin ar participa la un Consiliu NATO-Rusia dupa ce l-a coprezidat, la crearea acestui forum, in 2002, la Pratica di Mare, in Italia.

Citeste si:

Putin ar fi la data summitului de la Bucuresti la finalul ultimului sau mandat. Alegerile prezidentiale prin care ar urma sa fie desemnat succesorul sau, Dmitri Medvedev, sunt prevazute la 2 martie. Transferul de putere este insa prevazut pentru inceputul lunii mai.

Daca Putin se decide sa vina, participarea sa la Consiliul NATO-Rusia ar interveni intr-un moment de puternica incordare intre Moscova si Occident, dupa ce Moscova si-a suspendat participarea la Tratatul asupra Fortelor Conventionale in Europa (CFE), iar bombardierele ruse si-au reluat survolarile, revenind la practica ce devenise desueta odata cu sfarsitul Razboiului Rece.

Vizita lui Putin era asteptata si la ultimul summit al NATO, care s-a desfasurat la Riga in 2006, dar liderul de la Kremlin nu a participat in cele din urma la aceasta reuniune, aminteste NewsIn.