NATO l-a invitat pe presedintele rus Vladimir Putin la o reuniune la varf NATO-Rusia organizata in marja summitului Aliantei Nord-Atlantice din 2-4 aprilie de la Bucuresti, a anuntat ieri, James Appathurai, purtator de cuvant al NATO, informeaza NewsIn.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, care prezideaza Consiliul NATO-Rusia, a propus ca lucrarile acestuia sa se desfasoare la Bucuresti la nivelul sefilor de stat si de guvern si l-a invitat pe presedintele Putin sa participe, a declarat Appathurai intr-o conferinta de presa.

Daca presedintele rus accepta invitatia, ar exista astfel posibilitatea "de a vorbi deschis despre punctele asupra carora nu suntem de acord", a adaugat purtatorul de cuvant. Invitatia este justificata "in sensul limpezirii lucrurilor...sunt multe de discutat", a declarat purtatorul de cuvant, citat de Reuters, referindu-se la diversele motive de divergenta cu Moscova incepand cu independenta Kosovo si pana la planul scutului american antiracheta.

Ar fi pentru prima data cand Putin ar participa la un Consiliu NATO-Rusia dupa ce l-a coprezidat, la crearea acestui forum, in 2002, la Pratica di Mare, in Italia.

Putin ar fi la data summitului de la Bucuresti la finalul ultimului sau mandat. Alegerile prezidentiale prin care ar urma sa fie desemnat succesorul sau, Dmitri Medvedev, sunt prevazute la 2 martie. Transferul de putere este insa prevazut pentru inceputul lunii mai.

Daca Putin se decide sa vina, participarea sa la Consiliul NATO-Rusia ar interveni intr-un moment de puternica incordare intre Moscova si Occident, dupa ce Moscova si-a suspendat participarea la Tratatul asupra Fortelor Conventionale in Europa (CFE), iar bombardierele ruse si-au reluat survolarile, revenind la practica ce devenise desueta odata cu sfarsitul Razboiului Rece.

Vizita lui Putin era asteptata si la ultimul summit al NATO, care s-a desfasurat la Riga in 2006, dar liderul de la Kremlin nu a participat in cele din urma la aceasta reuniune, aminteste NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.