Comisia Europeana a anuntat miercuri la Bruxelles un pachet de masuri foarte ambitioase, pe care unii l-au numit "revolutionar", pachet menit sa acorde Europei un avantaj competitiv in cursa mondiala pentru gasirea unor energii alternative si pentru limitarea emisiei gazelor cu efect de sera.

Pachetul Comisiei, contestat de marea industrie inca inainte de a fi fost facut public, e structurat in jurul a patru masuri centrale, care se inscriu in prelungirea prevederilor Protocolului de la Kyoto. E vorba de
doua directive noi (promovarea energiilor regenerabile si diminuarea emisiilor de carbon) si de modificarea unei directive deja existente, cea care stabileste conditiile comercializarii dreptului de a polua (statele pot cumpara de la altele o parte din cota de emisii de carbon alocata acestora). Se adauga la asta o masura care ar implica noutati tehnologice si care ar permite stocarea subterana a bioxidului de carbon emis de unele uzine, acestea fiind considerate atunci ca nepoluante. Costurile implicate de aplicarea acestui pachet de masuri propuse de Comisie au starnit deja ingrijorare in mediile industriale si chiar in anumite capitale ale UE. In privinta bioenergiei, Comisia face precizarea ca in acest moment doar 8,5% din "cocteilul" de energie provine din surse "verzi". UE isi propune ca procentul sa se ridice la 20% pana in 2020 in toate sectoarele (electricitate, incalzire, transporturi, industrie).


Fiecare stat din UE isi va vedea alocate obiective de realizat in functie de prosperitatea economica. In legatura cu comercializarea dreptului de a polua, Comisia a pus la punct o lista de circa 12.000 de intreprinderi care sunt mari consumatoare de energie. In viitor, cotele de bioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera vor fi distribuite direct de catre Comisie. Actualmente, aceste cote, distribuite in functie de sectoare, sunt gratuite, dar, incepand din 2013, ele vor face obiectul unor licitatii. Emisiile de bioxid de carbon vor ajunge astfel sa coste din ce in ce mai mult, ceea ce va impinge in directia gasirii unor noi tehnologii, mai putin poluante. Fondurile obtinute din punerea la licitatie a dreptului de a polua vor fi investite in cercetare si in energia "verde".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.