Ministrul interimar al justitiei, Teodor Melescanu, a transmis ieri procurorilor avizele prin care presedintele Traian Basescu a dat unda verde, saptamana trecuta, pentru anchetarea a opt fosti si actuali ministri, cercetati pentru fapte de coruptie. Parchetul General a confirmat aseara primirea documentelor.
Potrivit Cotidianul, Teodor Melescanu a anuntat ieri ca a trimis la DNA si la DIICOT avizele pentru declansarea urmaririi penale a opt fosti sau actuali ministri, cu mentiunea ca isi „declina orice fel de responsabilitate in cauza“. Decizia sa vine dupa ce i-a returnat presedintelui avizele semnate de acesta in 16 februarie, cu motivatia ca la Ministerul Justitiei nu a sosit si „dosarul cauzei“, iar Traian Basescu l-a avertizat ca poate fi acuzat de abuz in serviciu si, in consecinta, il poate suspenda din functie. „Ministrul Justitiei nu cenzureaza actele presedintelui Romaniei, nu a dorit si nu doreste sa tergiverseze sau sa blocheze cererile inaintate de catre seful statului, ci numai respectarea procedurilor“, a explicat Melescanu intr-un comunicat remis ieri presei.

Primul demnitar de pe lista transmisa de Traian Basescu pe adresa interimarului de la Justitie este fostul prim-ministru Adrian Nastase, acuzat de luare de mita pentru ca ar fi primit bunuri din China si lucrari de amenajari interioare pentru blocul din Zambaccian, pentru a o mentine pe Irina Jianu in functia de sef al Inspectoratului de Stat in Constructii. De altfel, acest dosar a fost pe rolul Curtii Supreme, insa avocatii lui Nastase au ridicat o exceptie de neconstitutionalitate, admisa in vara anului trecut de Curtea Constitutionala, conform careia nu numai pentru ministrii in functie, ci si pentru fostii ministri, procurorii au nevoie de avizul presedintelui Romaniei pentru declansarea urmaririi penale. Ulterior, fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a modificat Legea raspunderii ministeriale, in sensul ca a desfiintat Comisia speciala de la Cotroceni, care-l sfatuia pe presedinte in legatura cu aceste avize, si a inlocuit-o cu alta, formata din cinci judecatori selectati de Consiliul Superior al Magistraturii. Modificarea operata de Chiuariu a fost, la rindul ei, inlaturata de Curtea Constitutionala, care a decis in luna noiembrie 2007 ca presedintele nu are nevoie de nici un fel de comisie pentru a cere urmarirea penala a ministrilor. Pe 16 ianuarie, decizia Curtii Constitutionale a fost publicata in Monitorul Oficial si, in aceeasi zi, Traian Basescu a semnat avizele pentru urmarirea penala a opt ministri, cercetati in noua dosare penale.

Potrivit Evz, Melescanu a precizat insa ca „isi declina orice fel de responsabilitate” cu privire la evantualele probleme procedurale care s-ar putea ivi in aceste cauze penale.

Potrivit unui comunicat dat ieri de Ministerul Justitiei (MJ), oficialii acestei institutii isi mentin pozitia potrivit careia seful statului trebuia sa le inainteze, pe langa avize, si „dosarul cauzei” in original, pentru fiecare ministru in parte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.