Cel mai mare sindicat din Germania, IG Metall ameninta Nokia cu o "disputa dura ca ciomagul" dupa esuarea negocierilor privind inchiderea fabricii germane, ce urmeaza sa fie mutata la Cluj, informeaza NewsIn.

Liderul sindicatului IG Metall, Berthold Huber a declarat pentru postul public de radio BR ca va initia o "disputa dura ca ciomagul" cu Nokia, daca managementul companiei finlandeze nu va ceda presiunilor de a renunta la inchiderea fabricii din Bochum. "Vom rezista, chiar daca dureaza saptamani sau luni. In primul rand luptam pentru locurile de munca din Bochum. Daca nu va exista nici o solutie, vom lupta pentru salarii compensatorii", a spus Huber.

Huber a precizat ca a discutat personal si cu cancelarul Angela Merkel despre situatia din Bochum, iar ea ar fi fost "de asemenea socata de modul de operare" al managementului Nokia.

"Vom face tot ce ne sta in putere pentru a-i ajuta pe acesti oameni atat cat se poate", a declarat Merkel intr-un interviu, precizand ca a discutat luni, 21 ianuarie, cu directorul Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo. In cursul convorbirii, cancelarul german a calificat politica de comunicare a companiei drept "irationala si inacceptabila". Ea a subliniat ca intreprinderile trebuie sa actioneze pe termen lung si ca preocuparea pentru corectitudine fata de angajati ar fi mai eficienta decat schimbarea constanta a locatiilor.

Ca urmare a discutiilor si protestelor din ultimele zile, cotidianul Die Welt a publicat si o satira la adresa felului in care guvernul german gestioneaza cazul Nokia.

Guvernul federal se muta in Australia si va pastra legatura cu Germania prin porumbei voiajori, de vreme ce membrii cabinetului Merkel oricum nu mai vorbesc la celulare Nokia, scrie astazi Die Welt intr-un articol satiric intitulat "Teatrul maimutelor - Guvernul se muta in jungla".

In plus circa 15.000 de persoane au demonstrat ieri in oraselul german Bochum impotriva deciziei Nokia de a reloca fabrica langa Cluj-Napoca. Cei 4.300 de angajati care vor ramane fara un loc de munca au fost sustinuti atat de colegii de la alte unitati de productie din zona, cat si de tineri si scolari, care vor pierde locurile de practica oferite de concern, conform Evenimentul Zilei.

Mutarea finlandezilor va costa foarte scump landul Renania de Nord - Westfalia. Pe de-o parte, acesta il pierde pe unul dintre cei mai buni platitori de taxe din regiune, in conditiile in care concernul a achitat, in ultimii ani, circa 23-25 de milioane de euro. Ceea ce inseamna ca, in total, suma achitata depaseste subventiile primite, asa cum au recunoscut autoritatile locale.


In al doilea rand, landul ramane cu circa 4.300 de persoane in cautarea unui loc de munca. Frica de somaj este cea mai mare problema sociala a Germaniei de astazi - potrivit unui studiu dat publicitatii la finele saptamanii trecute, circa 24% dintre angajati se tem ca-si vor pierde joburile. „Disparitia fabricii va aduce pe piata in special muncitori slab calificati, implicati in procesul de productie”, explica economistul Klaus-Peter Strohmeier.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.