Presedintele i-a transmis ministrului Justitiei ca-l va suspenda din functie daca nu va transmite Ministerului Public solicitarile de incepere a urmaririi penale in cazul celor opt fosti si actuali demnitari
Potrivit Adevarul, presedintele Traian Basescu l-a avertizat, ieri, pe ministrul interimar al justitiei ca, daca nu trimite Parchetului cererile privind inceperea urmaririi penale a celor opt fosti si actuali ministri, va lua masuri legale impotriva lui.

„Avand in vedere ca in momentul de fata impiedicati indeplinirea unei prerogative a presedintelui Romaniei, va solicit sa va limitati la atributiile legale pe care le aveti, transmitand solicitarile mele de incepere a urmaririi penale catre Ministerul Public impreuna cu referatele procurorilor de caz si cu cererile formulate de procurorul general si procurorul-sef DNA, documente ce se afla in posesia dumneavoastra.
Va atentionez ca in caz contrar ati savarsi un abuz in serviciu si nu voi ezita sa actionez, in baza prerogativelor legale si constitutionale pe care le am, in vederea normalizarii situatiei", se arata intr-o scrisoare a sefului statului catre Melescanu. Basescu i-a mai comunicat ministrului interimar al justitiei ca i-a trimis copii ale documentelor care au stat la baza referatelor procurorilor de caz in dosarele celor opt intrucat originalele se afla la Ministerul Public.

Eugen Nicolaescu, intr-un interviu acordat postului News FM si citat de Realitatea tv,a declarat ca Melescanu a fost amenintat telefonic de Traian Basescu. Potrivit Ziua, liderul PNL a precizat ca limbajul presedintelui Basescu nu poate fi reprodus la un post de radio sau in presa insistand ca seful statului a amenintat intr-o maniera "ordinara". De altfel, surse din conducerea PNL ne-au precizat ca ieri, inaintea inceperii sedintei BPC, premierul Tariceanu i-a informat pe liderii liberali ca presedintele Basescu i-a adresat "cuvinte grele" lui Teodor Melescanu, intr-o convorbire telefonica. La randul sau, liberalul Relu Fenechiu a fost de parere ca Traian Basescu a intrat intr-o criza deoarece legea nu mai este de partea lui. "La ora actuala, niste baieti destepti de la DNA au trimis niste sesizari in legatura cu niste liberali doar pentru ca este an electoral si pentru ca trebuie sa-i dea munitie lui Basescu", a precizat el.

„Dosarul cauzei“, pe care ministrul Melescanu i l-a cerut presedintelui Basescu, este compus din referatul procurorului si copii dupa unele probe, sustine DNA.

Biroul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a precizat ieri pentru Cotidianul ca dosarele intocmite pe numele demnitarilor nu parasesc institutia. „DNA trimite presedintelui, in vederea obtinerii avizelor pentru declansarea urmaririi penale, doar referatul procurorului de caz si citeva probe relevante in copii certificate de acelasi procuror“, sustine Biroul de presa al institutiei. Precizarea DNA survine dupa ce simbata ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, i-a returnat presedintelui Traian Basescu avizele date pentru declansarea urmaririi penale impotriva a opt fosti sau actuali ministri. Melescanu a argumentat ca documentatia trimisa de presedinte la Ministerul Justitiei ar fi incompleta, pentru ca ar lipsi „dosarul cauzei“, asa cum prevede legea raspunderii ministeriale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.