Scena politica e din nou paralizata de razboaiele dintre Palate. Basescu il ameninta pe Melescanu cu urmarirea penala daca nu da drumul dosarelor celor opt demnitari avizate de Presedintie

Actualul ministru al Justitiei, Teodor Melescanu, s-ar putea alatura celor opt ministri vizati de procurori. Presedintele Basescu a afirmat ca retrimiterea documentatiei ce sta la baza urmaririi penale a ministrilor este un abuz in serviciu si l-a avertizat pe Melescanu sa reintre in legalitate. Amenintarea voalata a lui Basescu a fost formulata explicit de PD-L care a cerut inceperea urmaririi penale impotriva lui Melescanu si suspendarea sa. Ministerul Justitiei neaga acuzatia ca ar incerca sa tergiverseze cele opt dosare, iar liberalii raman solidari cu ministrul.

Seful statului a apreciat ca refuzul lui Teodor Melescanu de a trimite la Parchet documentele care sa permita inceperea urmaririi penale impotriva celor opt fosti sau actuali ministri este "o flagranta incalcare a legii". Basescu a acuzat Guvernul ca incearca in mod deliberat sa blocheze inceperea urmaririi penale, proces inceput odata cu Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii raspunderii ministeriale, reglementare declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala.

Punctual, presedintele i-a raspuns lui Melescanu ca nu are cum sa trimita la Ministerul de Justitie dosarul instrumentat de catre procuror. "Legal, presedintele nu are acces la dosarul instrumentat de procuror", a spus Basescu afirmand ca sintagma de "dosar al cauzei", mentionata in Legea raspunderii ministeriale se refera doar la dosarul alcatuit la Administratia Prezidentiala, nu la dosarul de la procurorul de caz. Documentatia trimisa de Presedintie cuprinde cererea procurorului de caz, a procurorului-sef al DNA, precum si unele elemente din dosarul de caz care au fost trimise Comisiei speciale de la Cotroceni, inainte ca aceasta sa fie desfiintata prin hotararea Curtii. Dupa decizia acesteia, la Cotroceni nu a mai ajuns nici un document din dosarul de caz, iar refuzul lui Melescanu este nejustificat, sustine presedintele. "Domnul Melescanu se apropie de situatia de a fi un ministru care face un abuz in serviciu (...) Il avertizez public sa respecte legea", a declarat Basescu. Acesta a acuzat guvernul ca reia metodele folosite in Guvernarea PSD. "Hotia si protejarea ministrilor impotriva justitiei este unul din elementele care leaga, din pacate, Guvernul de PSD in mod clar si indiscutabil", a spus Basescu

PD-L cere inceperea urmaririi penale

Avertismentul prezidential a survenit la numai cateva ore dupa ce Emil Boc, presedintele PD-L, secondat de Elena Udrea, i-a cerut lui Basescu, intr-o conferinta de presa, sa solicite inceperea urmaririi penale impotriva ministrului interimar de Justitie, pe care l-au acuzat de doua infractiuni: abuz in serviciu si retinerea sau distrugerea de inscrisuri oficiale. Totodata, ei au solicitat si suspendarea lui Melescanu. Cei doi au prezentat argumentatia juridica ce sta la baza acestei solicitari. Conform deciziei Curtii nr.1133, Constitutia instituie dreptul neconditionat al presedintelui si al celor doua Camere ale Parlamentului de a cere urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. De asemenea, responsabilitatea politica pentru aceasta revine integral tot acestor institutii. Boc l-a acuzat pe Melescanu ca introduce o confuzie voita intre dosarul cauzei si dosarul penal. "A nu se confunda dosarul penal al unui ministru in legatura cu care se solicita inceperea urmaririi penale si care se afla doar la procurorul de caz cu dosarul cauzei care se compune din documentele pe baza carora se solicita inceperea urmarii penale", a spus Boc. Acesta il suspecteaza pe Melescanu ca, pe langa incercarea de tergiversare a urmaririi penale a celor doi, doreste sa vada continutul dosarelor pentru ca liberalii vizati sa poata preconstitui un drept la aparare. Liderul PD-L a adaugat ca trimiterea dosarelor penale la Ministerul de Justitie ar impieta grav asupra procesului judiciar din moment ce la dosar sunt atasate informatii despre investigatorii sub acoperire sau declaratii ale martorilor. (A. ILIE)

Ghiveciul raspunderii ministeriale

Legea responsabilitatii ministeriale nr. 115/1999 a devenit un continuu motiv de sfada intre partidele politice si Palatele Victoria si Cotroceni, dain cauza modului ambiguu si incoerent in care a fost din start conceputa. Pentru a se da satisfactie Uniunii Europene, aceasta lege a fost incropita in 1999 la o maniera foarte evaziva, cu prevederi lipsite de claritate si deci interpretabile, intrucat alesii de la acea vreme s-au gandit mai intai de toate la pielea lor.

Dupa interventia stangace a Curtii Constitutionale, care prin Decizia 1133 din 27 noiembrie 2007, a eliminat unul dintre cele mai importante articole din lege - art. 16, Legea responsabilitatii ministeriale a devenit si mai lipsita de continut. Prin desfiintarea articolului 16, care reglementa modul de sesizare a presedintelui Romaniei, precum si procedura in fata comisiei speciale, inclusiv procedura de aparare in fata respectivei comisii, in prezent s-a ajuns la o serie de interpretari complet diferite ale legii, in functie de interesele fiecarei parti. Din care cetateanul de rand nu mai intelege nimic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.