Desi are multe merite, ESSP are tot atatea „vicii ascunse”. EVZ dezvaluie, in premiera, ca ESSP risca sa-si rateze unul dintre obiective, acela de a evalua corect starea de sanatate a romanilor.

Programul ministrului Eugen Nicolaescu (PNL) va arata o Romanie mai batrana si mai bolnava decat in realitate. Cercetarea nu este reprezentativa la nivel national pentru ca nu au fost luati in calcul romanii plecati in strainatate (peste 2,5 milioane persoane), rata de participare a tinerilor este mica, iar la doctor merg mai mult batranii si bolnavii. Pentru realizarea acestui program, Ministerul Sanatatii a alocat peste 300 de milioane de euro.

Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei este extrem de important deoarece va fi, practic, prima „radiografie” nationala a starii de sanatate a romanilor, iar in baza lui se vor aloca fondurile pentru afectiuni in anii care urmeaza. Riscograma nationala este rezultatul centralizarii si interpretarii statistice si medicale a investigatiilor facute de romani.