Teodor Melescanu, ministrul Apararii, a anuntat, ieri, la Iasi, ca Romania va stabili cu fortele Aliate, dupa summitul NATO de la Bucuresti, calendarul retragerii trupelor romanesti din Irak.
"La sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor vom avea primele elemente mai clare in legatura cu retragerea trupelor romanesti din Irak", a spus Melescanu. Potrivit Ziua, el a adaugat ca anul acesta nu se poate lua decizia retragerii trupelor din zona de conflict, deoarece calendarul este deja stabilit. Potrivit ministrului Apararii, Armata romana va continua sa acorde consultanta trupelor irakiene si dupa retragerea trupelor din aceasta tara. Teodor Melescanu a participat, ieri, la ceremonialul festiv organizat cu prilejul plecarii a 400 de militari de la Batalionul 151 Infanterie "Lupii Negri" intr-o noua misiune in Irak.

Tot Ziua precizeaza ca Romania este o exceptie remarcabila de la pozitia restului aliatilor SUA, care considera ca Washingtonul nu a reusit sa-i rasplateasca pentru sprijinul acordat in razboiul din Irak. Romania a trimis trupe in Irak si a fost dezamagita de excluderea de la "Visa Waiver Program", dar a salutat construirea de baze militare americane pe teritoriul ei, scrie "The Christian Science Monitor".
Trei caracteristici ale strategiei SUA fata de Romania au fost incununate de succes si ar putea oferi un model pentru revitalizarea relatiilor cu aliatii SUA din plan mondial.

In primul rand, Washingtonul a actionat pentru a pastra cu Bucurestiul o relatie de echilibru reciproc. Cand Bucurestiul a sprijinit demersul SUA de nu face parte din Curtea Internationala de Justitie (CIJ), Washingtonul a sprijinit aderarea Romaniei la NATO.
Cand Bucurestiul a acordat Americii acces la spatiul sau aerian in razboiul din Irak, Washingtonul a acordat Romaniei mult ravnitul calificativ de "economie de piata functionala". Cand Bucurestiul a co-sponzorizat impulsionarea de catre SUA a suveranitatii Irakului, la ONU, Washingtonul a fost de acord sa amplaseze baze profitabile pe coasta romaneasca a Marii Negre.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.