Potrivit Cotidianul, Directia Nationala Anticoruptie a jucat aproape doi ani la tatonare inainte sa dea primele rezultate ale anchetei din fotbal. Din lotul pe care DNA l-ar cantona in zeghe la Jilava fac parte nume grele ale fotbalului romanesc - fratii Ioan si Victor Becali, Gica Popescu, George Copos, Cristi Borcea, Jean Padureanu, Mircea Stoenescu, Mihai Stoica, Gheorghe Netoiu si Sica Puscoci, toti zece fiind urmariti penal pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani in cazul transferurilor unor fotbalisti.

Potrivit probelor administrate de procurori, respectiv raspunsurile primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia), precum si din analizele efectuate de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara a rezultat ca persoanele respective, impreuna sau in parte, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste zece milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat. Astfel, conform unui comunicat DNA, in perioada 1999-2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor offshore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit in interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo, Rapid, Gloria Bistrita si Otelul rezultate din transferul in strainatate a 12 fotbalisti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea si Iulian Arhire.

Bugetul de stat, prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, a fost prejudiciat cu o suma de peste 1,7 milioane de euro. Totodata, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de catre Federatia Romana de Fotbal procentajul aferent fiecarui transfer, in conformitate cu reglementarile interne, prejudiciul in dauna Federatiei totalizind aproximativ 600.000 de euro.

Pentru a putea incepe urmarirea penala, la data de 10 ianuarie, procurorii anticoruptie au fost nevoiti sa astepte raspunsurile date de 17 cluburi de fotbal din strainatate. Surse judiciare ne-au declarat ieri ca datele transmise din China, Coreea de Sud, Olanda, Spania sau Italia nu sunt decat o parte din cele cerute prin 23 de comisii rogatorii in mai multe tari din Europa si Asia. Printre probele invocate de DNA pentru dovedirea vinovatiei celor zece oameni de fotbal mai sunt si analizele efectuate de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si de Garda Financiara. Potrivit anchetatorilor, toti acuzatii si-au aflat deja invinuirile in perioada 14-17 ianuarie. Acestia, dar si alti oameni de fotbal au fost chemati pe rand, la finele anului trecut, sa dea declaratii in fata procurorilor in mai multe dosare deschise pe tema coruptiei din fotbal.