Fratii Ioan si Victor Becali, Copos, Borcea, Padureanu, MM Stoica, Netoiu, Gica Popescu, Mircea Stoenescu si Sica Puscoci sint urmariti penal pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani
Potrivit Cotidianul, Directia Nationala Anticoruptie a jucat aproape doi ani la tatonare inainte sa dea primele rezultate ale anchetei din fotbal. Din lotul pe care DNA l-ar cantona in zeghe la Jilava fac parte nume grele ale fotbalului romanesc - fratii Ioan si Victor Becali, Gica Popescu, George Copos, Cristi Borcea, Jean Padureanu, Mircea Stoenescu, Mihai Stoica, Gheorghe Netoiu si Sica Puscoci, toti zece fiind urmariti penal pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani in cazul transferurilor unor fotbalisti.

Potrivit probelor administrate de procurori, respectiv raspunsurile primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia), precum si din analizele efectuate de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara a rezultat ca persoanele respective, impreuna sau in parte, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste zece milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat. Astfel, conform unui comunicat DNA, in perioada 1999-2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor offshore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit in interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo, Rapid, Gloria Bistrita si Otelul rezultate din transferul in strainatate a 12 fotbalisti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea si Iulian Arhire.

Bugetul de stat, prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, a fost prejudiciat cu o suma de peste 1,7 milioane de euro. Totodata, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de catre Federatia Romana de Fotbal procentajul aferent fiecarui transfer, in conformitate cu reglementarile interne, prejudiciul in dauna Federatiei totalizind aproximativ 600.000 de euro.


Surse din DNA sustin ca acestea sint primele rezultate, in joc de glezne aflindu-se si alte nume, chiar daca acuzatiile vor converge catre aceleasi personaje. Cel mai sonor nume este al lui Adrian Mutu, presa italiana suspectind ca in tranzactia dintre Dinamo si Inter Milano au disparut circa patru milioane de euro. Procurorii inca asteapta detalii de la colegii italieni, care se pare ca intreprind o ancheta paralela in acest caz. De asemenea, lotul de jucatori transferat la Sahtior Donetk nu a fost inca nominalizat in ancheta DNA deoarece, in acest caz, se pare ca majoritatea comisioanelor suplimentare au fost facute prin sume cash.

Cooperativa se apara

Presedintele FRF, Mircea Sandu, a salutat „initiativa“ DNA, dar si-a exprimat speranta ca aceste nume reprezentative pentru fotbalul romanesc isi vor dovedi nevinovatia. Victor Becali a replicat ca: „Stiu ca este o ancheta mai veche in fotbalul romanesc, legata de transferuri, si probabil ca acum au ajuns si la mine, e normal“. Mihai Stoica a cerut ca „procurorii sa-si faca datoria“. Copos, obisnuit sa traga numerele nenorocoase la DNA, sustine: „Nu am emotii, totul este o prostie“. Mircea Stoenescu sustine ca el nu are legatura cu acele transferuri, iar Jean Padureanu a anuntat ca va vorbi vineri intr-o conferinta de presa. Cristi Borcea si Gica Popescu au refuzat sa comenteze, precizind ca nu le-au fost aduse la cunostinta invinuirile. Cea mai surprinzatoare reactie a avut-o Gigi Becali, omis de pe lista pentru ca au semnat rudele in locului lui, patronul Stelei luindu-le apararea verilor: „Bravo lui Giovanni, a fost baiat destept. Si offshore-urile sint legale, acolo platesti impozite mai mici. Eu n-am vrut sa fac ceva cu offshore-urile, pentru ca se spune: uite, marele patriot ce face. O sa-i fac contract de comision, o sa-i dau comision doua milioane, asa, de pamplezir, ca vreau eu“. Presedintele ANS, Octavian Bellu, a comentat filozofic, cu subinteles: „Asta este fotbalul, o lume aparte in care sint foarte multi bani“.

.Cei zece sunt acuzati ca in perioada 1999-2005 ar fi inregistrat in contabilitatea cluburilor de fotbal Dinamo, Rapid, Gloria Bistrita, Otelul Galati sume mult mai mici decat cele reale obtinute in cazul unor transferuri internationale. Si nu este vorba despre orice fel de transferuri, ci despre unele extrem de importante si de banoase ale fotbalistilor Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea, Iulian Arhire.

Metoda, desfasurata prin interpusi sau prin tranzactii ilegale, le-ar fi adus celor zece invinuiti peste 10 milioane de euro, bani ce ar fi trebuit sa ajunga in conturile cluburilor de fotbal, la bugetul de stat (peste 1,7 milioane de euro - venituri impozabile) si la Federatia Romana de Fotbal (aproximativ 600.000 de euro - procentaj din transferurile fotbalistilor), dupa cum informeaza Jurnalul National. Ei ar fi fost depusi in schimb in conturile mai multor off-shore-uri din Insulele Virgine si din Olanda, sustin anchetatorii. Potrivit DNA, o parte din aceasta suma a fost ulterior folosita in interes pesonal de unii dintre invinuiti.


Pentru a putea incepe urmarirea penala, la data de 10 ianuarie, procurorii anticoruptie au fost nevoiti sa astepte raspunsurile date de 17 cluburi de fotbal din strainatate. Surse judiciare ne-au declarat ieri ca datele transmise din China, Coreea de Sud, Olanda, Spania sau Italia nu sunt decat o parte din cele cerute prin 23 de comisii rogatorii in mai multe tari din Europa si Asia. Printre probele invocate de DNA pentru dovedirea vinovatiei celor zece oameni de fotbal mai sunt si analizele efectuate de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si de Garda Financiara. Potrivit anchetatorilor, toti acuzatii si-au aflat deja invinuirile in perioada 14-17 ianuarie. Acestia, dar si alti oameni de fotbal au fost chemati pe rand, la finele anului trecut, sa dea declaratii in fata procurorilor in mai multe dosare deschise pe tema coruptiei din fotbal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.