Cariera "glorioasa" si inedita in cinematografia romaneasca a filmului lui Cristian Mungiu nu se incheie cu excluderea de pe lista scurta a nominalizarilor la Oscarul pentru film strain, iar "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" are sanse si la premiile Cezar, spun criticii de film intervievati de NewsIn.

Criticul de film Irina Margareta Nistor, care a prezentat la TVR Cultural ceremonia de premiere de la Cannes, in mai 2007, cand Mungiu a castigat Palme d'Or, a spus ca se astepta ca "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" sa se regaseasca pe lista scurta cu cele noua filme dintre care vor fi alese cele cinci pelicule nominalizate la Oscarul pentru film intr-o limba straina, pe 22 ianuarie.

"Nu numai eu (ma asteptam - n.r.), ci si ziarele americane, care cu o zi inainte scriau ca filmul lui Mungiu ar trebui sa ia Oscarul. La Paris insa, regizorii mari cu care am vorbit, membri in Academia Franceza de Cinema, spuneau ca are sanse la premiile Cesar pe care se pare ca toata lumea le-a uitat si se dau cu o zi inaintea Oscarurilor, pe 23 februarie".

Pe de alta parte, criticul Alex Leo Serban a spus ca nu se astepta la o nominalizare la Oscar pentru Mungiu, dupa cum a mai declarat si in trecut, "pentru ca nu e genul de film care sa fie pe gustul Academiei Americane", care acorda premiile Oscar.

"Europenii sunt una, americanii sunt alta. Ne despart nu doar un ocean ci si diferente de mentalitate. Practic, un film care este atat de direct si de dur, probabil, pentru unii, cum este '4 luni, 3 saptamani si 2 zile', nu intra in fisa postului, ca sa zic asa".

Serban a spus si ca a vazut patru dintre filmele de pe lista scurta a nominalizarilor la Oscar , iar trei i s-au parut "foarte slabe si foarte teziste" - "Die Falscher" ("The Counterfeiters") din Austria, "Beaufort" (Israel) si "Katyn" de Andrzej Wajda (Polonia) - in timp ce "Necunoscuta" ("La Sconosciuta") de Giuseppe Tornatore (Italia) "nu e chiar asa rau".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.