Ucraina vrea sa transforme Insula Serpilor intr-un paradis fiscal. Presa ucraineana relateaza ca liderul de la Kiev, Viktor Iuscenko, a semnat un decret de transformare a Insulei in zona economica libera. Decretul mentioneaza si includerea lucrarilor la Canalul Bistroe in bugetul Ucrainei pe 2008, informeaza Realitatea TV.

Decretul prezidential insarcineaza Guvernul ucrainean sa elaboreze un plan de dezvoltare a infrastructurii si a activitatilor economice pe Insula Serpilor. Documentul mentioneaza si necesitatea exploatarii resurselor de pe platoul continental al Marii Negre.

Ministerul de Externe roman a reactionat prin expedierea unor note verbale catre Ambasada Ucrainei la Bucuresti. Romania critica astfel decretul semnat de catre presedintele ucrainean, prin care Insula Serpilor este transformata in zona economica speciala, informeaza NewsIn.

"Romania a obiectat intotdeauna atat pe canale diplomatice, cat si public fata de aceste masuri de asa-zisa dezvoltare a Insulei Serpilor”, a declarat Bogdan Aurescu, agentul partii romane pentru procedurile in fata Curtii Internationale de Justitie, in cazul "Delimitarea maritima in Marea Neagra, Romania versus Ucraina".

Romania a sesizat Curtea Internationala de la Haga la 16 septembrie 2004 cu o cerere de initiere a procedurilor in vederea solutionarii diferendului pe care il are cu Kievul in privinta delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra, iar procesul se desfasoara si in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.