Organizatie recunoscuta de Vatican Opus Dei isi va deschide o filiala si in Romania. Una dintre organizatiile religioase care exercita o mare fascinatie asupra publicului din intreaga lume, Opus Dei, vine si in Romania
Cel mai probabil, organizatia isi va deschide o filiala in Romania in primavara acestui an.

Opus Dei (opera domnului), organizatie mai putin cunoscuta din cadrul Bisericii Catolice, si-a castigat faima mai ales datorita cartii lui Dan Brown, "Codul lui Da Vinci". Astazi, Opus Dei are circa 87.000 de membri in 61 de tari din intreaga lume si, potrivit unui interviu acordat de liderul acestei organizatii, monseniorul Javier Echevarria, din primavara acestui an Opus Dei va fi prezenta si in Romania.
Pregatiri in acest sens au fost facute inca de anul trecut. Unul dintre membrii Opus Dei, parintele Albert Steinwort, a facut mai multe vizite in Romania, ultima incheindu-se - potrivit purtatorului de cuvant al Episcopiei Romano-Catolice de Bucuresti, parintele Francisc Dobos - duminica trecuta. Parintele Francisc Dobos ne-a mai spus ca reprezentantul Opus Dei urmeaza sa se intoarca in Romania la inceputul lunii februarie. In plus, diaconul Radu Capan, editorul agentiei online "catholica", ne-a precizat ca "a fost hirotonit un preot special pentru Romania, o persoana care stie limba romana". Cel mai probabil, membrii organizatiei urmeaza sa vina mai intai in Capitala, dupa care sa se extinda si in celelalte zone ale tarii. Radu Capan ne-a explicat ca "dupa experienta de la Bucuresti, care poate sa dureze cateva luni sau chiar un an, organizatia s-ar putea instala si in celelalte orase ale tarii".

Diaconul Radu Capan ne-a precizat ca "sunt multe mituri in legatura cu Opus Dei care circula chiar in randurile catolicilor si care ar trebui spulberate". Se pare ca terenul pentru venirea lor se pregateste. La una dintre bisericile romano-catolice din Bucuresti au fost organizate dezbateri al caror scop a fost informarea credinciosilor privind rolul organizatiei Opus Dei.

Gelu Trandafir, ziarist catolic si cunoscator al fenomenului, socoteste ca "din partea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR - n.r.) nu vor fi reactii adverse mai ales ca BOR cunoaste Opus Dei, fostul Patriarh insusi vorbindu-le celor peste 300.000 de pelerini aflati in Piata Sf. Petru chiar in ziua in care a fost canonizat fondatorul acestei organizatii. In plus, Opus Dei este foarte atasata de papa si de invataturile bisericii si nu e o organizatie care sa sprijine erezii, ci este una 'dreptcredincioasa>>, chiar conservatoare dupa standardele presei occidentale". Insa purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, parintele Constantin Stoica, s-a ferit sa explice care ar putea fi consecintele venirii Opus Dei in Romania pentru comunitatea ortodoxa: "Este greu de prevazut asa ceva. Mai intai, sa ajunga in Romania si dupa vom mai discuta".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.