Din dosarul profesional al Monicai Macovei, dat publicitatii ieri seara de catre Parchetul General, lipsesc referirile la mandatele de perchezitie semnate in alb si "episodul taximetristul"
Parchetul General a furnizat ieri presei, la orele 20.00, copii xerox dupa mapa profesionala a ex-ministrului Justitiei, Monica Macovei, desi decizia de livrare a mapei a fost luata inca de la primele ore ale diminetii, iar ziaristii asteptau de jumatate de zi la Centrul de presa al institutiei. Intarzierea justificata, chipurile, pentru a se permite eliminarea din dosar a datelor cu caracter personal, a facut ca majoritatea presei scrise, dar si cea audiovizuala, sa nu mai aiba timpul necesar redactarii unor articole mai ample. In calcul mediatic, s-a castigat astfel aproape o zi, ceea se se traduce intr-un impact negativ cat mai mic la adresa lui Macovei, stiindu-se ca multe publicatii scrise renunta sa mai insiste pe un subiect pritocit seara tarziu la unele posturi de televiziune.

Procuroarea neglijenta

Mapa profesionala a lui Macovei a scos la iveala faptul ca aceasta si-a dat demisia in 1997 din functia de procuror la Parchetul General, pentru a nu mai fi sanctionata disciplinar, dupa ce a fost prinsa la un control intern cu sute de dosare lasate in nelucrare, unele de peste trei ani. Conform Hotararii nr. 2 din 18 septembrie 1997 a Comisiei de Disciplina a Ministerului Public, s-a mentionat ca la 9 februarie 1997, Procurorul General de atunci, Nicolae Cochinescu, a formulat actiune disciplinara impotriva Monicai Macovei, procuror la Parchetul General - Serviciul pentru drepturile omului si criminologie. Astfel, din actiunea disciplinara rezulta ca: "In mod repetat, in perioada 1993 - 1996, a solutionat cu intarziere lucrari ce i-au fost repartizate, iar unele lucrari au fost necorespunzator solutionate. In esenta s-a retinut ca procurorul Macovei Monica Luiza a comis abaterile disciplinare prevazute de art. 94, lit. a) si i) din Legea nr. 92/1992, adica intarzierea sistematica in efectuarea lucrarilor si neglijenta repetata in rezolvarea lucrarilor". Abaterile retinute in sarcina lui Macovei erau dintre cele mai grave posibile si se refereau la sute de dosare taraganate unele dintre ele, peste 1000 de zile (trei ani). Iar pedeapsa previzibila era una singura, excluderea din Magistratura. Comisia de disciplina a Ministerului Public nu a putut insa constata altceva decat ca nu mai poate dispune nici o sanctiune, intrucat pe timpul anchetei disciplinare, Monica Macovei a depus la 26 mai 1997 o cerere de demisie in care invoca faptul ca "demisionez datorita incompatibilitatii dintre modul in care eu si dvs (n.red. - Nicolae Cochinescu) percepem justitia si rolul parchetului intr-o societate democratica". In cererea de demisie, Macovei a invocat si faptul ca nu mai doreste sa lucreze niciodata intr-o unitate de parchet.

Misterioasele note de relatii

Mapa profesionala pusa ieri la dispozitia presei contine si referiri la o dubioasa cerere de efectuare a unei excursii in Franta de catre fosta procuroare Monica Gherghescu (viitoare Macovei), care in 1986, pe cand era procuror la Procuratura locala a Sectorului 1 a solicitat sa i se aprobe efectuarea unei excursii in Franta. In Nota 601/1986 a Directiei a V-a de Cadre a Procuraturii Generale, se arata ca Macovei avea depusa pe numele ei la BRCE suma de 500 franci fracezi si 25 USD, de la o anume Cornelia Veturia Boliban domiciliata in Franta. Conducerea Procuraturii nu i-a aprobat cererea. Alte date din mapa profesionala descriu parcursul sau profesional, de la nivelul de procuror stagiar la Giurgiu, la Procuratura locala Sector 1, Parchetul Capitalei si apoi la Generala, promovare pentru care i s-a acordat de catre Procurorul General o dispensa de o treime din vechimea necesara. Macovei a fost membra PCR si a avut parte de promovari in ritm ametitor, dar si calificative profesionale si caracterizari bune si foarte bune. In mapa profesionala figureaza si trei "note de relatii" intocmite in perioada imediat urmatoare absolvirii de catre Macovei (fosta Gherghescu) a Facultatii de Drept. Notele de relatii cuprind doar antetul paginilor, restul fiind cenzurat de Parchetul General care a pus la dispozitia presei mapa profesionala. Nu se stie la ce aspecte din viata sau cariera lui Macovei se refereau aceste note de relatii si de ce a fost necesara cenzurarea acestora.

Surprinzator, desi presa a dezvaluit in mai multe randuri, in ultimii ani, doua evenimente legate de Monica Macovei - existenta unor mandate de perchezitie cu antetul RSR, pe foi semnate in alb, dar si "episodul taximetristul", in mapa profesionala furnizata jurnalistilor nu apar referiri la aceste evenimente.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.