Romania este "punctul fierbinte" al cinematografiei mondiale, apreciaza in editia de vineri cotidianul britanic The Guardian, in ale carui pagini au aparut tot astazi o vasta prezentare a peliculei "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" precum si un interviu al lui Anamaria Marinca, actrita care a interpretat rolul Otiliei.

Publicatia compara creatiile noului val de talente din cinematografia romaneasca cu ceea ce s-a intamplat in Brazilia, in urma cu cinci ani, cand producatorii sud-americani au surprins pe toata lumea cu o serie de filme extrem de incitante.

Pana de curand, relateaza The Guardian, Romania nu era privita decat ca o locatie ieftina pentru turnari: a fost pe rand Carolina de Nord, in "Cold Mountain", Kazahstanul lui Borat, iar hotelurile bucurestene au oferit decorul mai multor filme de actiune. Industria cinematografica romaneasca avanseaza insa cu pasi uriasi, conchide publicatia britanica.

Triumful lui Cristian Mungiu cu pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", anul trecut, la Cannes, a fost cel mai recent dintr-o serie de succese a filmelor romanesti in circuitul cinematografic international. Celelalte pelicule mentionate sunt "California Dreamin", "Moartea domnului Lazarescu" si "A fost sau n-a fost".
The Guardian concluzioneaza ca in Romania se afirma un stil inimitabil, care favorizeaza realismul social necrutator, o indemanare tehnica neostentativa si atacuri usturatoare impotriva fostului regim comunist. "Dupa toate prin cate au trecut, cine poate spune ca nu o merita?" se intreaba retoric autorul articolului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.