Un ordin abuziv dat de fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a blocat numirea unui director general la Oficiul National al Registrului Comertului. Fara conducere legala, activitatea institutiei este perturbata.
Directorul general al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) trebuie numit de ministrul de Justitie, conform Legii nr. 26/ 1990, republicata. “Oficiul National al Registrului Comertului este condus de un director general numit de ministrul Justitiei, in conditiile legii. In functia de director general pot fi numiti si magistrati detasati in conditiile legii”, se arata in articolul 10, alineatul 4, din Legea 26/1990, republicata.
In ciuda acestor prevederi legale, fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a stabilit prin Ordinul 3444 din 12 decembrie ca postul va fi ocupat prin concursul ce se va desfasura luni, 14 ianuarie 2008. “Se aproba Regulamentul pentru ocuparea prin concurs a posturilor vacante de director/ director general adjunct la Oficiul National al Registrului Comertului si director/director adjunct la oficiile Registrului Comertului de pe langa tribunale”, se arata in Articolul 1 din Ordinul 3444.

Ilegal. Cum un ordin dat de un ministru nu poate incalca o lege, concursul organizat ramane fara obiect pentru functia de director general. Pentru restul functiilor scoase la concurs ordinul ramane valabil, pentru ca nu incalca Legea 21/1990. Insa trebuie remarcat ca ordinul lui Chiuariu ar putea fi lovit in intregime de nulitate, pentru ca el a fost semnat la 12 decembrie, iar fostul ministru si-a prezentat demisia la 10 decembrie, demisie ce a fost acceptata de premierul Tariceanu la 11 decembrie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.