In ajunul sarbatoririi a 40 de ani de la "marea revolutie socialista din octombrie", avionul cu care se deplasa delegatia romana s-a prabusit pe aeroportul din Moscova.
A decedat Grigore Preoteasa, secretar al CC al PMR. Despre secretomania, zvonurile si atmosfera epocii relateaza pentru cititorii Jurnalului National fiul, fiica si ginerele lui Grigore Preoteasa.

- Jurnalul National: Care dintre dvs. isi aminteste mai bine?
Ilinca Bartolomeu: Gheorghe avea 7 ani, isi aduce aminte mai bine!

Gheorghe Preoteasa: Stateam pe Bulevardul Jdanov intr-o portiune care acum nu mai exista, s-a construit ceva. Si eram in camera la bunica, bunica dinspre mama, care a stat cu noi acasa. A venit mama si a spus ceva gen tata a avut accident, a fost grav ranit si a murit. Atunci am izbucnit in plans amandoi. Asta e tot ce imi aduc aminte din ziua aia. Mai tarziu am fost la catafalc, la Palatul Republicii. Am stat, nu stiu, jumatate de ora sau ceva in genul asta. Era o multime de oameni, sicriul era inchis, erau doar decoratiile. Am primit multe jucarii.
"Mitul Preoteasa"

- De la cine?

I.B: Dupa catafalc si inmormantare au venit rusii in vizita. Trebuie sa fi fost Ambasada Sovietica. Mama a primit o enorma etola de samur, de exemplu. S-au depus niste bani in banca la Moscova... La plecarea de la Moscova, Hrusciov, Brejnev, Kosaghin si nu mai stiu cine, insotind sicriul, au venit aici, la gara Baneasa. Dupa aceea l-au expus la Palat si apoi la Consiliul de Stat. Cand a venit de la Moscova era intr-un cosciug, si cand l-au adus la Bucuresti era alt cosciug. Mamei i s-a spus ca la accidente de avion nu mai ramane nimic, decat cenusa, si ca nu se poate deschide. Nimeni nu l-a vazut mort. Au facut inmormantarea cu doliu national, afet de tun, au numit si un liceu dupa tata - Liceul "Vlaicu" a fost numit "Grigore Preoteasa" -, Casa de Cultura s-a numit Preoteasa, strada pe care a crescut, o gospodarie agricola colectiva... Au facut un cult al personalitatii si acum inteleg exact... pentru ca au vrut sa dea vina pe rusi - Uite, ne-au distrus eroul national. Si-au creat un fel de mit. Noi am crescut un fel de... Copiii lui Preoteasa...!

- Cum va simteati dvs. asa ca "beneficiari ai mitului"?

Gh. P: Eram extraordinar de mandri de tata. Si suntem in continuare. Eu aveam convingeri mai... Credeam ca l-au luat rusii si l-au dus in Siberia. Eram copil, speram sa pot pleca in Siberia si sa-l caut... In ziua cu funeraliile, cand s-a intors delegatia de la Moscova, am fost la Ceausescu, mama era prietena buna cu Lenuta. Am intrat si Lenuta ne-a spus: "Nicu nu poate sa vina. E obosit". Deci el a evitat sa ne vada... Alta chestie de care imi aduc aminte de la mama, desi a vorbit extraordinar de putin despre asta. A zis ca tata n-ar fi trebuit sa plece, dar Dej l-a sunat seara. I-ar fi zis: "Grigore, eu am facut o gripa, nu stiu ce, du-te tu in locul meu", pentru ca era secretar cu probleme de propaganda. Si asa a ajuns sa fie si tata, si Ceausescu, pentru ca de obicei ar fi fost sau unul, sau altul. Ca amandoi erau secretari ai Comitetului Central.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.