Scheffer,secretarul general al NATO, prezent vineri la Bucuresti, enumera prioritatile summitului din aprilie si evalueaza rolul Romaniei in Alianta
Cotidianul prezinta un interviu cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer

Care este agenda summitului?

Incercam sa realizam cinci lucruri: in primul rind, o strategie clara pentru viitor in Afganistan, cu o prezenta NATO robusta, o instruire mai buna a armatei afgane si o colaborare mai buna cu organizatiile internationale. In al doilea rind, o viziune clara pentru viitorul Balcanilor - cu un Kosovo stabil si un angajament sporit al NATO fata de Bosnia si Hertegovina, Muntenegru si Serbia. Al treilea obiectiv este acordul asupra etapei urmatoare de extindere a NATO. Al patrulea scop este sa subliniem inca o data valoarea uriasa a parteneriatelor NATO pe glob. Si, in fine, vrem sa transmitem un mesaj ferm ca NATO este pregatita sa faca fata noilor probleme, cum ar fi apararea antiracheta, securitatea energetica si apararea impotriva atacurilor cibernetice. Daca reusim toate astea - si sint optimist in privinta sanselor de a o face -, atunci summitul de la Bucuresti va ramine in istoria NATO drept un moment-cheie pentru Alianta, pentru Romania si pentru securitatea tuturor.

Care este pozitia NATO in privinta Kosovo?

Este greu de prevazut care va fi situatia la momentul desfasurarii summitului. Am spus insa clar ca dorim o rezolutie privind statutul provinciei, intrucit situatia curenta nu poate continua. Dar am precizat ca acesta ar trebui sa fie un proces controlat si coordonat. Fortele NATO din Kosovo, printre care un contingent romanesc important, au jucat un rol crucial in mentinerea securitatii si in sprijinirea procesului politic. Sintem gata sa facem fata oricarei provocari. Dar sper sincer sa nu fie cazul sa intervenim.

Potrivit Ziua, Romania intra in istoria evenimentelor NATO. Va fi pentru prima data gazda a unui eveniment de o asemenea amploare dupa ce a fost admisa ca membru cu drepturi depline in 2004. Summitul de la Bucuresti va fi cel mai mare din istoria NATO, pe langa cele 26 state membre ale Aliantei participand toate cele 23 de tari care fac parte din Parteneriatul pentru Pace.

La Bucuresti sunt asteptati anul acesta aproximativ 3.000 de inalti delegati si 3.500 de jurnalisti. Peste 7.000 de militari, forte de securitate si de politie vor fi implicate in organizarea evenimentului, care va avea loc, in zilele de 2-4 aprilie 2008, in centrul de conferinte al Palatului Parlamentului.

Printre participantii la summit figureaza George W. Bush, Nicolas Sarkozy, Jose Luis Rodriguez Zapatero, Angela Merkel, Hamid Karzai, Viktor Iuscenko si, posibil, Vladimir Putin. Va fi prezent si secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, presedintele Bancii Mondiale, precum si Jose Manuel Barroso, Benita Ferrero Waldner si Javier Solana.

Structura delegatiei oficiale este formata, in general, din sef de stat, premier, ministrii de Externe si Aparare, dar unele state - monarhiile, de exemplu - vor fi reprezentate la nivel de premier.
Organizatorii summit-ului vor avea 15 sali pregatite permanent pentru declaratii, dintre care una cu 400 de locuri, doua cu cate 120 de locuri, trei cu cate 90 de locuri, noua cu cate 35 de locuri si una cu 30 de locuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.