Dupa ce a primit informatii de la serviciile secrete despre traseul drogurilor pe stadioane, seful statului este decis sa promulge legea combaterii violentei in sport, in ciuda dorintei suporterilor de a o stopa
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va promulga in aceste zile legea privind combaterea violentei in sport. Impotriva prevederilor acestei legi s-au coalizat „ultrasii“ echipelor bucurestene Steaua, Dinamo si Rapid, dar si unele grupari radicale ale suporterilor unor echipe din provincie. Cei care nu agreeaza legea i-au solicitat public sefului statului sa nu promulge legea. Mai mult, ei au cerut si o audienta la Cotroceni. Surse prezidentiale considera ca este putin probabil ca Traian Basescu sa accepte o intilnire cu sefii suporterilor pentru o discutie care sa aiba drept subiect nepromulgarea legii.

Legea „antiviolentei“ in sport se pare ca mai are si o alta miza importanta in afara de reglementarile ce tin de normala desfasurare a activitatilor sportive. Surse din serviciile de informatii ne-au declarat ca legea va da un sprijin valoros activitatii de combatere a traficului de droguri. Conform surselor amintite, foarte multi dintre cei mai violenti suporteri si care devin un fel lideri ad-hoc pe stadioane sint sub influenta drogurilor. Sursele citate arata ca „mixat, eventual cu alcoolul, doar consumul de droguri poate sa justifice comportamentele neobisnuit de agresive aparute in ultima vreme pe stadioanele din Romania“. Sursele mentionate ne-au mai precizat ca stadioanele, unde controlul multimilor furioase era uneori inexistent, devenisera si un nesperat loc de desfacere pentru droguri. „In plus, cei mai multi dintre suporterii turbulenti nu veneau deloc pentru competitia propriu-zisa, ci doar ca sa se bata“, ne-au mai spus sursele citate.

Pina la 3.000 de lei amenda risca turbulentii, sanctiunile pecuniare plecind de la un minim de 1.000 de lei. Legea mai prevede si sanctiuni convertite in prestarea a 150.300 de ore de activitati in folosul comunitatii. In caz de recidiva se va aplica si sanctiunea interzicerii temporare a accesului la competitiile sportive. Legea aplica sanctiuni si speculantilor, carora li se vor aplica amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei, dar si confiscarea biletelor gasite asupra lor. Vor putea fi amendati si organizatorii manifestarilor sportive, daca nu iau masurile asiguratorii necesare bunei desfasurari a unei competitii sportive. Amenzile aplicate acestora pot ajunge pina la 50.000 de lei si ar putea fi insotite si de suspendarea terenului/salii de sport pentru o perioada determinata. Principalul autor al legii, deputatul PRM Dumitru Dragomir (care este si presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal), a introdus in lege si o prevedere care il protejeaza direct: sanctionarea injuriilor la adresa oficialilor din federatii, prevedere destul de criticata de majoritatea celor implicati in miscarea sportiva.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.