Peste 130 de kilograme de heroina au fost capturate pe, la granita cu Ucraina. Drogurile erau ascunse in sasiul unui automarfar, condus de un cetatean turc
Potrivit Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, politistii, in colaborare cu autoritatile germane, au intrat in posesia unor informatii conform carora Romania urma sa fie tranzitata de un transport important de heroina destinat pietei vest-europene.

Din investigatiile ofiterilor antidrog reiesea ca heroina urma sa intre in Romania in perioada sarbatorilor de iarna, traficantii mizand pe o eventuala relaxare a controlului.

Autoritatile au identificat, pe 1 ianuarie, in apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Halmeu, judetul Satu Mare, automarfarul asupra caruia existau suspiciuni ca ar fi special amenajat pentru transportul de droguri.
Dupa identificarea masinii, ofiterii antidrog au inceput sa supravegheze TIR-ul, operatiune care a durat aproape 24 de ore. In cele din urma, autotrenul a fost oprit si, dupa interogarea soferului turc (Mehmet Ozaktas, invarsta de 47 de ani), s-a decis verificarea incarcaturii.

Dupa ore de verificari amanuntite, in urma carora autotrenul a fost dezmembrat in totalitate, politistii de frontiera si lucratorii vamali au descoperit, in ascunzatori confectionate direct in sasiul automarfarului, 254 pachete ce contineau 131,4 kilograme de heroina. Valoarea drogurilor, pe piata de consum, este estimata la peste zece milioane de euro.


Turcul care a adus pe teritoriul tarii noastre 132 de kilograme de heroina chiar in prima zi a anului 2008 avea complici in Romania. ZIUA Online a aflat ca in dosarul 1/2008, instrumentat de DIICOT, apar date si nume care conduc catre membrii unei vaste retele de trafic international de stupefiante care actiona si pe plaiuri mioritice. Totodata, captura de stupefiante, evaluata la circa 10 milioane de euro, este considerata de anchetatorii romani cea mai mare din ultimul an (ianuarie 2007-ianuarie 2008).

Surse bine informate din randul anchetatorilor au precizat pentru ZIUA Online ca cetateanul turc Mehmet Ozaktas a plecat din tara natala prin Afganistan, Rusia si a ajuns in Ucraina pentru a prelua marfa care era destinata consumatorilor de droguri din Europa de Vest. Politstii romani stiau despre aceasta operatiune dupa ce au facut schimb de informatii cu politistii germani. Nemtii pusesera mana, deja, pe un transport de 150 de kilograme de heroina sosit pe aceeasi ruta, inainte de Craciun. "Din datele pe care le detinem, transportul respectiv a intrat in Germania prin Polonia, dar noi aveam informatii si reteaua internationala era in atentia noastra de cateva luni de zile. Astfel am putut, cu ajutorul politistilor din Germania, sa depistam drogurile de la Satu Mare", a precizat pentru ZIUA Online, Fabian Badila purtator de cuvant al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.