Comisarul european Leonard Orban sustine ca privatizarile neconforme cu legislatia europeana si situatia din justitie sint principalele probleme ale Romaniei in UE.
Leonard Orban a declarat vineri ca situatii precum privatizarea Automobile Craiova, unde exista riscul ca investitorul sa se retraga daca procedura UE contra Romaniei nu va fi incheiata rapid si pozitiv, pot fi evitate prin modificarea Legii privatizarii. Contractul de privatizare a uzinei Automobile Craiova cu grupul american Ford a fost semnat in septembrie 2007. Ford urmeaza sa preia actiunile detinute de AVAS la Automobile Craiova (72,4% din capital) pentru 57 de milioane de euro, producatorul american angajindu-se la investitii directe de 675 de milioane de euro pentru modernizarea fabricii si la suplimentarea numarului de angajati. Tranzactia trebuie incheiata pina pe 30 ianuarie 2008. La o luna de la data semnarii contractului, Comisia Europeana a deschis o investigatie privind posibilitatea acordarii ajutorului de stat la privatizarea Automobile, situatie ce ar putea incalca legislatia UE.

Potrivit lui Leonard Orban, exista unele probleme cu Legea privatizarii, care are prevederi ce tin de confidentialitatea negocierilor. "Din punctul de vedere al CE, privatizari de acest gen, care implica potential ajutoare de stat, trebuie sa beneficieze de acordul Comisiei Europene inainte de a fi semnat contractul”, a explicat Orban, adaugind ca pot fi evitate anumite proceduri ale CE modificind legislatia romaneasca. Comisia Europeana a deschis anul trecut trei investigatii cu privire la acordarea unor ajutoare de stat la privatizarea companiilor Tractorul Brasov, Mittal Steel Roman (fosta Petrotub) si Automobile Craiova.

Incalcarea Tratatului UE de catre Romania s-a produs de mai putine ori comparativ cu Bulgaria sau cu tarile intrate in 2004 in UE, dar aceste incalcari pot avea efecte negative in anumite domenii. "Sint incalcari ale Tratatului care pot fi evitate si sper ca se vor gasi solutii pentru anul 2008", a mai spus comisarul european pentru Multilingvism.

Romania va trebui sa faca progrese importante in justitie, pentru ca evaluarile din 2008 sa fie pozitive, afirma Orban, declarindu-se increzator ca se va reusi evitarea clauzei de salvgardare. Evaluarea CE de la sfirsitul lunii ianuarie si decizia pe care Comisia o va lua la mijlocul anului 2008 trebuie sa fie pozitive, dar mai sint multe lucruri ce trebuie rezolvate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.